POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Austrija: Kontrole zbog azilanata

IZVOR: B92 22. 09.2014.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije, Johana Mikl-Lajtne, najavila je "sveobuhvatne" kontrole na granicama Austrije zbog sve većeg broja azilanata. Ponovno uvođenje kontrole zatražili su predsednici više austrijskih pokrajina. Ministarka je najavila "Oštru akciju" i generalnom direktoru za javnu bezbednost Konradu Kogleru naložila detaljno planiranje akcije.

Već narednih dana bi trebalo koncept biti primenjen, a od tada će "nenajavljene, i sveobuhvatne" kontrole biti sprovođene na granicama Austrije.

Više sati biće, na određenim rutama, detaljno kontrolisana vozila i osobe.

Ovom akcijom Mikl-Lajtner želi kriminalcima da poruči da ne mogu da se osećaju nigde sigurno.

Cilj je da se stane na put kriminalu organizovanom prebacivanju ilegalaca, objasnilo je Ministarstvo, dodajući da nije reč o primarnom sprečavanju azilanata da dođu u zemlju.

Pored ove akcije, opšte granične kontrole, kako je navela Mikl-Lajtner, sigurno neće biti "scenariji narednih nedelja", ali se, moraju sprovesti detaljne pripreme za slučaj potrebe.

"Iako to niko ne priželjkuje takav scenario mora već sada biti pripreman i planiran, kako bi mogli, u slučaju potrebe, reagovati bez pripremnog perioda", istakla je Mikl-Lajtner.

Istraživanje "Galup" instituta je pokazalo da čak 69 odsto Austrijanaca podržava uvođenje graničnih kontrola, a svega 25 odsto je protiv.

 

You are here: RS Asylum Commission Vesti Austrija: Kontrole zbog azilanata