POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Bogovađa: Glasina više nego azilanata

IZVOR :Večernje novosti   12.jul 2013.

" U Centru za prihvat azilanata u Bogovađi, nadomak Lajkovca, trenutno ima dovoljno mesta, jer je u ovom objektu smešteno tek oko 80 tražilaca azila. Štaviše, zatvoren je i privremeni smeštaj u privatnoj kući, u obližnjem selu Vračević, otvoren krajem 2012.godine da se nevoljnici ne bi smrzli na otvorenom, s obzirom na to da je tada Centar u Bogovađi bio prebukiran " izjavila je 11. jula 2013. godine Jelena Marić iz Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

Ovim rečima, Jelena Marić demantuje informacije da azilanti, navodno, i dalje tumaraju po šumama, te smeštaj nalaze u vikendicama po Bogovađi.

srb-Centar-za-azil-Bogovadj 620x0
                              Centar za azil u Bogovađi

 " Prihvatilište u Vračeviću bilo je otvoreno po hitnoj proceduri, zbog velikog priliva azilanata u Srbiju, a sada ne radi i zato što je istekao ugovor o zakupu od porodice Stojković " podseća Jelena Marić, navodeći da u narednim mesecima ne očekuju masovniji dolazak azilanata.

Stojkovići su, inače, dvospratnu kuću bili iznajmili na šest meseci, po ceni od 50 evra po azilantu, a u preuređenje objekta prethodno su bili uložili nekoliko hiljada evra.

Ipak, protiv smeštaja azilanata u Vračeviću ustala je grupa meštana, kao i rukovodstvo Mesne zajednice, pa je opština Lajkovac tražila od Vlade Srbije i Komesarijata za izbeglice da ovaj privremeni centar bude zatvoren.

Uz tvrdnje da kuća ne pruža odgovarajuće uslove za smeštaj azilanata, lokalna samouprava još tada je preporučila meštanima Bogovađe da ne prihvataju javni poziv Komesarijata, odnosno da vikendice ne iznajmljuju za smeštaj...

Iako postoji potreba, još je neizvesno kada će nekadašnja kasarna u Maloj Vrbici kod Mladenovca biti preuređena u Centar za smeštaj tražilaca azila. U tim objektima ima dovoljno mesta za smeštaj do 400 azilanata, a njihovim otvaranjem bio bi zatvoren postojeći Centar u Bogovađi, smešten u odmaralištu Crvenog krsta Beograda.

 

You are here: RS Asylum Commission Vesti Bogovađa: Glasina više nego azilanata