POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Kreativna radionica u Krnjači – Šta za Vas znači sreća?

U okviru projekta "Engaging with female and children refugees, migrants, asylum seekers passing through Serbia" koji finansira Svetska banka, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je realizovao 19. aprila 2017 kreativnu radionicu u centru za azil Krnjača u kojoj su učestvovale žene tražioci azila iz Avganistana, Sirije i Pakistana.
Tema koju je APC/CZA tim taj dan obrađivao je sreća i svaka od učesnica je na samom početku podelila sa ostatkom grupe šta je za nju sreća. Neke žene su govorile o životu u Zapadnoj Evropi, druge su pominjale druženje sa porodicom i prijateljima, a bilo je i reči o zemljama porekla i životima koje su davno vodile. Nakon toga, svaka učesnica je dobila papir i četkice kao i tempere te su oslikavale motive koje za njih predstavljaju sreću. Na samom kraju svaka učesnica je ostatku grupe predstavila svoj rad i objasnila zašto se odlučila za određene motive. Učesnica iz Avganistana je rekla da je za nju sreća da postane policajka, jedna od devojaka je pomenula da bi volela da bude astronautkinja i otisne se u svemir. Ostale žene su govorile da su naslikale svoje buduće domove u Nemačkoj i Francuskoj i da je to za njih sreća. Mesto gde će biti sigurne i gde će moći da rade i imaju lep žvot. Sve učesnice su napomenule da bi želele da češće slikaju i da bi volele da obrađujemo i druge teme.
Sitnice koje nas čine srećnim za svakog od nas nose neko drugačije značenje, i ove žene koje su iskusile velike tragedije i životne teškoće uče nas da se radujemo malim stvarima kad god nam se za to pruži mogućnost.

You are here: Uncategorised Kreativna radionica u Krnjači – Šta za Vas znači sreća?