POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Adaptacijske i druge multikulturne radionice u Preševu i na jugu Srbije

APC/CZA tim iz APC/CZA kancelarije u Preševu je zajedno sa svojim lokalnim volonterima i uz podršku Gimnazije "Skenderbeg" organizovao adaptacijsku radionicu u lokalnoj kancelariji APC/CZA u Preševu 15. marta. Ovakve radionice se realizuju redovno u lokalnoj sredini, a naši timovi se trude da slične radionice između mladih i izbeglica realizuju i u drugim gradovima na jugu Srbije, pre svega u Nišu, Dimitrovgradu i drugim mestima.

adapcijska radionica Preševo

Učesnici radionice su bili tražioci azila smešteni u obližnjem kampu koji dolaze iz Iraka, Pakistana i Kameruna, mladi iz Preševa i studenti. Tema radionice bila je sloboda, značenje koje ovaj pojam ima za nas i da li je kulturološki uslovljen. Učesnici su tokom centralne aktivnosti bili podeljeni u mešovite parove tako da se u većini slučajeva nisu mogli verbalno sporazumeti, i trebalo je da zajednički ilustruju slobodu. Učesnici su bili veoma radoznali prema drugima, za mnoge od njih ovo je bio prvi put da razgovaraju sa lokalcima, dok volonteri, iako veoma mladi, već više godina nastoje da pomognu izbeglicama. Većina učesnika je slobodu predstavila kroz simbole poput belog goluba, zagrljaja, prihvatanja, domovine koja bi bila oslobođena.

 

Vous êtes ici : Početna strana Vesti Adaptacijske i druge multikulturne radionice u Preševu i na jugu Srbije