POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Problemi muškaraca u CA Sjenica i drugim kampovima

Tokom redovnih poseta APC/CZA timova centrima za azil u Sandžaku, APC/CZA tim psihologa, socijalnog radnika i pravnika je posetio novi azilni kamp „Vesna" u Sjenici koji je formiran kao dodatak na postojeće kapacitete centra za azil koji je prvobitno bio otvoren na mestu hotela Berlin u Sjenici. U istom kampu bivše fabrike Vesna, naš tim nailazi na grupu muškaraca koja se žalil na uslove u kampu, na nedostatak ljudi i organizacija koji im pružaju pomoć, na nedostatak informacija koji su im bitne, jer se svi ti problemi tiču njihovih života i života njihovih porodica.

sjenica aleksandra

Muškarci su dodali da oni kao glave porodica takođe nose veliki psihološki teret, a da suočeni sa materijalnim i drugim nedostacima, nesigurnošću, da su dezinformisani i sve više imaju osećaj  da ne vrede i da ne mogu da doprinesu svojoj porodici i da zadovolje njihove potrebe. Traže i dobijaju podršku i psihološku pomoć od našeg psihologa i socijalnog radnika, a sve neophodne informacije im pružaju pravnik i prevodilac našeg tima kako bi im pomogli da se orijentišu, sagledaju svoj položaj i koje su perspektive za njih i njihove porodice u Srbiji kroz odgovarajuće procedure i sistem.

Problemi odraslih muškaraca, posebno roditelja i onih koji imaju ulogu glava porodica je izuzetno osetljiv i ranjiv prema informacijama i saznanjima APC/CZA timova sa terena širom zemlje i ne samo u centrima za azil u Sandžaku, a pre svega u tranzitnim centrima od juga Srbije do granica Srbije sa Hrvatskom i Madjarskom. Odjednom, ova kategorija muškaraca postaje sporedna u sistemu zaštite koji funkcioniše u istim centrima, a njihove potrebe bivaju zanemarene uz očekivanja i pretpostavke da mogu sami da se konsoliduju i prevaziđu postojeće izazove. Kao osobe koje su svoje tradiocionalne uloge nosili od zemalja porekla na putu sve do Srbije i po ulasku u nju, ova grupa azilanata i migranata se suočava sa direktnim izazovima i teškoćama da svoje uloge odigraju i ostvare u novom agresivnom i neizvesnom okruženju, preispitujući svoje kapacitete i uloge, sve više ulazeći u rizik od gubljenja emotivne i psiholoske snage i stabilnosti da zaštite svoje porodice i sebe same, održe porodice na okupu i nastave da dalje nesmetano funkcionišu. Ovakve potrebe ne ostaju zanemarene od strane naših službenika i APC/CZA timovi nude psihosocijalnu i pravnu podršku i odraslim muškarcima, a posebno samohranim roditeljima, muževima i glavama porodica koje su posebno pogođene izazovima i problemima u izbeglištvu.

Vous êtes ici : Početna strana Vesti Problemi muškaraca u CA Sjenica i drugim kampovima