POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Vakcinacija dece u CA Bogovađa - Pravna pomoć

APC/CZA redovno posećuje centre za azil i pomaže tražiocima azila da ostvare svoja prava. Jedan od primera kada je potrebno ostvariti prava na zdravstvenu zaštitu je i porodica smeštena u centru za azil u Bogovađi, poreklom iz Irana sa malom bebom kojoj je potrebna vakcinacija. Porodica nam se obratila jer nisu uspeli da vakcinišu bebu uprkos urednoj knjižici o prethodnim vakcinama,  samo zato sto beba nije rođena u Srbiji.

bogo

APC/CZA tim pruža porodici redovno informacije i psihološku pomoć, a pravna pomoć je aktivirana  sa ciljem da  se izbori da ova beba ostvari svoje pravo na zdravstvenu zaštitu i dobije potrebne vakcine. U tom smislu,  krenuli u utvrđivanje  konkrentog činjeničnog stanja,  kontaktirali nadlezne na lokalnom nivou i pokrenuli smo odgovarajuće pravne postupke, Posle prvih informacija sa terena i od aktera, postalo je jasno da lokalni dom zdravlja ne zeli da detetu izvrši vakcinaciju pod izgovorima usmenih instrukcija od strane koordinatora ministarstva zdravlja ali i nedostatka sredstava za dodatan kontigent vakcina koji bi trebalo naručiti pored postojećih zaliha prema njihovom mišljenju. Ono što je zabrinjavajuće, utvrdili smo da je praksa slična i u drugim domovima zdravlja širom zemljme po pitanju vakciancije beba i dece azilanata, a da je kao takva poptuno proizvoljna i nezakonita. Tim naših pravnika krenuo je u konretne pravne aktivnosti kako bi omogućio da deca  i bebe migranti i azilanti dobiju sve potrebne i zakonom propisane vakcine  kako bi zaštitili sopstveno zdravlje ali  izdravlje svojih sugrađana, lokalne dece i beba, koji svi žive sada zajedno u lokalnim sredinama širom zemlje.

Vous êtes ici : Početna strana Vesti Vakcinacija dece u CA Bogovađa - Pravna pomoć