POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Prvi odobren azil u 2018. godini

Prvog radnog dana 2018. godine tražiocu azila iz Bangladeša, koga zastupa Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, je nakon azilnog postupka, koji je trajao vise od jedne godine, odobrena subsidijarna zaštita u Republici Srbiji.

Tražilac azila je još kao dete sa 12 godina napustio svoju državu porekla Bangladeš, a u Srbiju je došao početkom 2015. godine gde je doživeo tešku saobraćajnu nesreću, nakon koje je ostao nepokretan. Nakon što je izašao iz kome koja je trajala četiri meseca i nakon što mu se povratila funkcija govora, uz pomoć Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, zatražio azil je u Republici Srbiji.

Tražiocu azila iz Bangladeša odobrena je supsidijarna zastita s obzirom da postoji rizik od kršenja apsolutne zabrane mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja u slučaju prinudnog udaljenja u državu porekla, s obzirom na njegovo izuzetno teško zdravstveno stanje. Kancelarija za azil je utvrdila da bi on bez ikakve sumnje bio izložen nečovečnom i ponižavajućem postupanju, suprotnom članu 3. Evropske konvencije o ljudsim pravima i člana 3. Konvencije UN protiv mucenja, zbog činjenice da mu ne bi bila obezbeđena adekvatna zdravstvena nega, a što bi za krajni ishod moglo imati i smrt.

Nakon deset godina posvećenog i uspešnog rada, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila nastavlja da pruža pomoć licima u potrebi za međunarodnom zaštitom.

Vous êtes ici : Početna strana Vesti Prvi odobren azil u 2018. godini