POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

KRIVIČNA PRIJAVA I PRITUŽBA: APC/CZA podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu i pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Bimba Mihalja, predsednika opštine Kanjiža

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) podneo je 14.08.2015. godine krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Subotici zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i rasne i druge diskriminacije kao i pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog govora mržnje i teškog oblika diskriminacije, protiv Bimba Mihalja, predsednika opštine Kanjiža.

Nakon izjave u kojoj je predsednik opštine Kanjiža Bimbo Mihalj izbeglice sa Bliskog Istoka i iz Afrike, koje prolaze kroz Kanjižu, između ostalog opisao kao one koji "ne poseduju najosnovnije elemente opšte inteligencije i kulture" i pozvao građane Kanjiže na samopomoć, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA je Višem javnom tužilaštvu u Subotici podneo krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i rasne i druge diskriminacije.

Obraćajući se širokom auditorijumu Bimbo Mihalj je na konferenciji za novinare 12. avgusta 2015. godine u prostorijama opštine Kanjiža, koja je između ostalog istog dana emitovana u udarnom terminu, u emisiji "Sučeljavanje", na RT Vojvodina, zloupotrebio javni prostor 
iskazujući otvorenu netrpeljivost prema ljudima koji beže od rata i čak uputio poziv građanima opštine da se ujedine rečima: "U ime lokalne samouprave Kanjiža apelujem na građane da budu spremni! Budite spremni za onaj slučaj kada ćemo vas zamoliti da izrazite svoje nezadovoljstvo zajedno sa nama!".

Ova izjava je već sutradan objavljena na zvaničnoj internet stranici opštine Kanjiža kao stav lokalne samouprave, što dokazuje da je u pitanju namera da se kod građana Kanjiže izazove strah i nepoverenje, te izazove netrpeljivost prema ljudima koji su u nevolji a samom igrom slučaja borave u njihovom gradu.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) se povodom pomenutih izjava predsednika opštine Kanjiža Bimba Mihalja obratio i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog otvorenog govora mržnje i teškog oblika diskriminacije uperenog prema izbeglim licima koja borava na teritoriji Republike Srbije.

Potpuno je neprihvatljivo da predstavnik jedinice lokalne samouprave u našoj zemlji neguje diskriminatorne prakse i stavove i daje izjave koje odgovaraju izjavama koje su pokrenule progon Jevreja, Roma i drugih u dvadesetom veku i na taj način izaziva i raspiruje nacionalnu, rasnu i versku mržnju prema izbeglicama, podstičući diskriminaciju i šireći ksenofobiju i predrasude u našem društvu. 

You are here: Home KRIVIČNA PRIJAVA I PRITUŽBA: APC/CZA podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu i pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Bimba Mihalja, predsednika opštine Kanjiža