POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

المقالات

Migrante u Grčkoj hapse na osnovu fizičkog izgleda

IZVOR: Reuters, Blic

Grčka policija tokom suzbijanja ilegalne imigracije često hapsi ljude na osnovu njihovog fizičkog izgleda, pri čemu se kasnije utvrdi da samo mali deo njih nezakonito boravi u Grčkoj, saopštila je međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Migranti koje policija uhvati ponekad bivaju fizički zlostavljani i često se drže u pritvoru satima dok se ne utvrdi njihov identitet, navedeno je u izveštaju HRW iz juna 2013.godine.

 Oko 130.000 većinom afričkih i azijskih migranata pokušava da svake godine uđe u Evropsku uniju preko poroznih grčkih granica, ali se oni pri tom suočavaju sa sve većim neprijateljstvom na grčkim ulicama s obzirom da tu zemlju već šestu godinu pogađa duboka recesija i rekordna stopa nezaposlenosti.

Grčka policija je uhapsila hiljade sumnjivih ilegalnih imigranata od avgusta 2012.godine, kada je Vlada premijera Antonisa Samarasa pokrenula operaciju "eliminacije" stranaca bez dokumenata, nazvanu "Ksenios Zevs" po grčkom bogu Zevsu, zaštitniku gostiju i putnika.

Policija bi trebalo da zasniva svoje operacije "na dokazima i istražnim radnjama, a ne na stereotipima", rekla je Eva Kose, grčki stručnjak u međunarodnoj organizaciji za ljudska prava HRW.

Tokom prvih sedam meseci sprovođenja operacije "Ksenios Zevs" u policijske stanice širom Grčke je privedeno čak 85.000 stranaca radi verifikacije njihovog imigracionog statusa, ali je pri tom utvrđeno da svega šest odsto njih boravi u Grčkoj ilegalno, predočeno je u izveštaju HRW.

Mnogi koji su pritvoreni veruju da je to učinjeno na osnovu njihovog izgleda. Trideset pet odsto pritvorenih imalo je pravo da boravi u Grčkoj, jer su podneli zahteve za dobijanje azila ili su bili legalni stranci u Grčkoj ili Grci stranog porekla.

U izveštaju je navedena izjava jednog 19-ogodišnjeg Gvinejca koji je rekao da su on i još neki afrički i azijski putnici u jednom autobusu u Atini u februaru 2013.godine bili primorani da napuste vozilo.

"Policajci su stali na vrata i rekli: 'Svi crnci napolje'", kazao je on.

Ujedinjene nacije su saopštile da su rasno motivisani napadi u Grčkoj dostigli alarmantne nivoe, a grčke vlasti ne čine gotovo ništa kako bi rešile taj problem.

U novembru 2012.godine je američki ambasador u Atini, Daniel Benet Smit, upozorio na porast broja napada na ljude za koje se smatra da su stranci "na osnovu boje njihove kože".

أنت هنا: