POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Sirijci i Srbi najbrojniji azilanti

Najveće šanse za azil u Nemačkoj imaju građani Sirije, dok se na dnu lestvice nalaze građani balkanskih zemalja, Srbije, Bosne i Makedonije.

Od ukupnog broja zahteva za azil kvota za državljane balkanskih zemalja je ispod od 0,5 odsto odobrenih.

"Sve veći broj azilanata može da ostane u Nemačkoj i skoro svaka treća osoba, koja je podnela zahtev u drugom kvartalu ove godine, dobila je pozitivan odgovor", prenosi nemačka štampa odgovor savezne vlade.

Stopa odobrenja zahteva u drugom kvartalu je 29,2 odsto, dok je u prvom bila 23,9 odsto, a posebno dobre izglede, sa 88,8 odsto prihvaćenih zahteva za azil imaju građani Sirije, navode mediji.

Ukupan broj zahteva za azil u Nemačkoj raste i Savezna služba za migracije i izbeglice saopštila da je u prvoj polovini 2014.godine ukupno 77.109 zahteva za azil, što je u poređenju sa istim periodom 2013. godine skoro 60 odsto više.

Kada je reč o građanima Srbije, oni su u prvoj polovini 2014. godine ukupno podneli 9.361 zahtev za azil u Nemačkoj, što je skoro duplo više nego u istom vremenskom periodu 2013. godine, kada je podneto 4.418 zahteva.

Srbija se tako po broju ukupno podnetih zahteva za azil u prvoj polovini 2014. godine našla na drugom mestu, iza Sirije, odakle je stiglo 12.888 zahteva.

Kada je reč o zemljama regiona, na petom mestu po ukupnom broju podnetih zahteva u prvoj polovini ove godine je Albanija, na šestom Makedonija i sedmom Bosna i Hercegovina, pokazuju statistički podaci nadležnih nemačkih institucija.

''Mi moramo povući ispravne poteze, kako bi stopirali priliv osoba iz zemalja zapadnog Balkana, kojima zaštita nije potrebna i onda mogli da ponudimo pomoć, onima kojima je to zaista potrebno'', rekao je tada nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

On je u julu boravio u Srbiji, kada je porucio je da je Srbija oznacena kao zemlja sigurnog porekla i da nema nikakvog smisla da bilo ko pokušava da traži azil u Nemačkoj.

"Ko želi u EU jeste zemlja sigurnog porekla, to znaci da nema azila", rekao je nemački ministar, dodavši da ce biti pokrenuta i informativna kampanja kako bi se ljudima objasnilo da nema smisla ni razloga tražiti azil u Nemačkoj.

 

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti Sirijci i Srbi najbrojniji azilanti