POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

EU upozorila Srbiju i Makedoniju

Evropska unija skrenula je pažnju zemljama bivše SFRJ i Albaniji da bi se ukoliko se nastavi sa zloupotrebama mogla dovesti u pitanje vizna liberalizacija.
Ova reakcija došla je nakon što se u nekim državama EU, naročito Nemačkoj, u poslednjih godinu dana naprasno povećao broj lažnih azilanata. Podsećanja radi," beli šengen" od prošle godine važi za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, a uskoro počinje primena vizne liberalizacije za građane Bosne i Hercegovine i Albanije. Izvestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je tim povodom da građani pomenutih država moraju da shvate da bezvizni režim ne znači azil.

- Ako bude bilo zloupotreba, postoji mogućnost da ponovo dođe do uvođenja viza. To bi građane dovelo u tešku situaciju. To nikako ne želimo da se desi - rekla je Fajonova, a preneo je portal „vesti online".
Nemačke vlasti su zabrinute jer sve veći broj građana Srbije i Makedonije, prvenstveno Roma, koristi bezvizni režim kako bi tražio azil, a očekuje se da će ih biti još više kad „beli šengen" dobiju Bosna i Albanija, piše nemačka štampa.
„Dojče vele" podseća da je nedavno u Beogradu ministarka u vladi Bavarske Emilija Miler zatražila od ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da zaustavi talas azilanata. Od početka ove godine, azil u Bavarskoj je zatražilo 227 ljudi iz Srbije, dok je u 2009. bilo svega 60 takvih zahteva, a kad je reč o saveznom nivou, Srbija se, posle Avganistana i Iraka, nalazi na trećem mestu, prenosi portal „vesti onlajn".

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti EU upozorila Srbiju i Makedoniju