POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Mladenovac - predrasude protiv azilanata

Novi miting protiv azilanata u Mladenovcu
Blic | M.Nikolić | 08. 03. 2013. - 17:48h

Više od hiljadu Mladenovčana okupilo se danas ispred zgrade opštine kao bi još jednim mirnim protestom pokazali svoje protivljenje otvaranju Centra za azilante u selu Mala Vrbica, koje se nalazi sedam kilometara od centra grada. Protest su podržali predsednici opštine Topola i Smederevska Palanka.

320699 mladenovac f

                     Ne postoje uslovi za Centar za azilante: Dejan Čokić

Skup je organizovan protiv odluke bivše Vlade Srbije koja je u februaru prošle godine odlučila da lokaciju bivše raketne baze "Mala Vrbica" ustupi Komesarijatu za izbeglice zbog osnivanja novog Centra za azilante.

Obzirom da je odluka doneta bez saglasnosti lokalne samouprave zatraženo je da Vlada Srbije poništi odluku i da opštini omogući otkup te lokacije.
Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola, kaže da se svuda u svetu se takvi centri otvaraju blizu granice.
- Morate biti strpljivi, istrajni i ne dozvolite da niko od vas pravi rasiste. Nismo mi to. Mi se prosto bojimo da će dolazak ogromnog broja azilanata u centar Šumadije ugroziti bezbednost i nas i naše dece. Ovo nije političko pitanje već nas, građana iz Šumadije, koji žele da žive na svojoj zemlji - kaže Jovanović.
On kaže da Mladenovčani imaju podršku svih građana Topole.

 

320700 mladeovac1 f

             Nakon protesta, građani su krenuli u protestnu šetnju

 Podršku građana Smederevske Palanke, preneo je Radoslav Milojičić, predsednik opštine. On kaže da ovo nije političko pitanje, versko ili nacionalno.
- Mi smo iz različitih stranaka i zato nema veze ko je vodio ili ko sada vodi Vladu. Molim, pre svega, Dragana Đilasa, Aleksandara Vučića, Velimira Ilića, Ivicu Dačića da dođu ovde i da vam pomognu. Ja, kao predsednik opštine Smederevska Palanka i svi moji sugrađani stojimo iza vas. Tu smo šta god da treba – kaže Milojičić.
Dejan Čokić, predsednik opštine Mladenovac se zahvalio predsednicima susednih opština na podršci.
– Nije ovo samo problem Mladenovca i nadam se da će svi shvatiti ozbiljnost situacije koja je pred nama. Mi kao opština imamo 5.500 nezaposlenih i realno nema uslova da ovde bude Centar za azilante. Nismo u situaciji da obezbedimo nama radna mesta, a kamoli da dozvolimo otvaranje Centra za azilante - kaže Čokić.
Dušan Ivanović koji živi u Maloj Vrbici kaže da sve ovo što se radilo u kasarni radilo se na mala vrata.

- Hteli su da nam uzmu to što nam treba za razvoj opštine, za naš prosperitet i prosperitet naše dece. Razvoj opštine - da, ali Centar za azil - ne. Ne možemo to da dozvolimo, jer smo jadni i siromašni – kaže Ivanović.
Nakon mitinga građani su održali protestnu šetnju.

 

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti Mladenovac - predrasude protiv azilanata