POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Razbijena kriminalna organizacija sa ogrankom u Srbiji

IZVOR: Tanjug

Beč - Austrijska policija razbila kriminalnu grupu koja je prebacivala ilegalce u Evropu i tako zaradila više od 50 miliona evra, a imala je ispostave i u Srbiji.

Kriminalna organizacija je prebacila u Austriju oko 5.000 Avganistanaca, saopštila je policija, koja je ukazala da je razbijena komplentna organizacija koja je imala svoje ogranke i u Iranu, Turskoj, Mađarskoj, BiH i Grčkoj. Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner rekla je da se radi o najvećoj bandi koja se bavila prebacivanjem ilegalaca.

Inače, ova banda je svoj posao veoma profesionalno organizovala. Tako je u Iranu imala svoje ispostave za regrutovanje, i to pre svega Avganistanaca. Ilegalci su najpre kopnenim putem, pešice prebacivani u Tursku. Nedeljno je u proseku obavljeno 15 transporta.

Iz Turske ilegalci su nastavili putovanje u Grčku, gde se nalazila centrala kriminalne organizacije. Tamo su ilegalci, koji su za prebacivanje plaćali izmedju 8.000 i 12.000 evra po osobi, smeštani u kuće i stanove.Za vreme boravka u Grčkoj ilegalci su prisiljavani i na rad.

"To je očigledna trgovina ljudima. Dalje rute tranzita ka Austriji vodile su preko Italije, Makedonije, Srbije i Mađarske, a korišćen je i vazdušni put preko aerodroma Švehat.", rekla je Mikl-Lajtner.

U decembru 2011.policija je uhapsila prvog člana ove bande, na osnovu kojeg se ušlo u trag ostatku. Policiji je trebalo 17 meseci istrage i saradnje sa kolegama u Grčkoj i Turskoj da bi razbila bandu i identifikuje osumnjičene šefove.

Čuvari reda ističu da se ne radi samo o jednoj bandi, već udruženim grupama, odnosno organizaciji.

Prema rečima šefa odeljenja za borbu protiv trgovine ljudima Geralda Tacgerna ova organizacija imala je puno članova, i ćelije u Srbiji i Mađarskoj, ali i posebno u Bosni i Hercegovini.

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti Razbijena kriminalna organizacija sa ogrankom u Srbiji