POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Azilanti zbog promrzlina u bolnici

IZVOR: B 92  28. januar 2014.

Zbog tuberkuloze ili promrzlina, pošto su noć proveli u šumi van Centra za smeštaj azilanata u Bogovađi, trojica izbeglica su 28.januara 2014. godine smešteni u valjevsku bolnicu.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da u tom kampu ima dovoljno mesta i da se najverovatnije radi o azilantima koji su prethodno bili smešteni u azilu u Tutinu, ali su ga svojevoljno napustili i peške se zaputili u Bogovađu.

Na grudno odeljenje valjevske bolnice je smešten azilant iz Somalije, mladić kome su lekari potvrdili dijagnozu tuberkuloze i njegovo stanje je trenutno stabilno. Drugi azilant, koji je primljen sa temperaturom i simptomima opšte slabosti organizma, trenutno se opservira na infektivnom odeljenju. Obojica su ispričali da su peške, po mrazu, stigli do Bogovađe i da su "izvesno vreme boravili u šumi".

Na hirurškom odeljenju bolnice u Valjevu od promrzlina na šakama i stopalima oporavlja se Sabri iz Eritreje, koji kaže da je jednu noć pod vedrim nebom proveo u šumi u blizini kampa u Bogovađi.

"Pre dolaska do kampa nekoliko dana sam pešačio kroz Srbiju, jer nisam imao para za prevoz. Sve vreme je bilo jako hladno, nisam imao rukavice, a patike su mi se raspale. Padao sam po snegu i ledu, moji prijatelj,i koji su putovali sa mnom, su me podizali. Šake i stopala su me jako bolele, više nisam mogao ni da se krećem. Kada su nam rekli da nema mesta u kampu, tražio sam da mi se ukaže pomoć. Lekari i sestre ovde brinu o meni, primam infuziju, dali su mi i čokoladu. Najvažnije je da mi ruke i noge neće otpasti od zime", priča Sabri, kome je Srbija, kako kaže, usputna stanica za Englesku, gde namerava da traži stalni azil.

U valjevskoj bolnici su zbog žestokih promrzlina i prošle zime zbrinuta dva Malijca i dvojica mladića iz Palestine i Sirije, koji su takođe nekoliko dana, u letnjoj obući i odeći pešačili do Centra za smeštaj azilanata u Bogovađi.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da u Srbiji nema krize sa smeštajnim kapacitetima za tražioce azila, jer od 535 mesta u kampovima u Bogovađi, Banji Koviljači, Sjenici i Tutinu, trenutno ima oko 400 izbeglica iz zemalja Afrike i Azije.

Po njihovim rečima, u ponedeljaku veče(27.januara 2014. godine) u Bogovađu je tako stigla grupa od 30 izbeglica i svi su odmah smešteni u Centar, u kojem ima slobodnih mesta.

Komesarijat: Nema azilanata u šumama

U Komesarijatu kažu da u šumama Bogovađe nema nijednog azilanta, ali da je moguće da izbeglice koje su, poput Sabrija iz Eritreje, pre zbrinjavanja u bolnici provele noć na otvorenom, dolaze iz Centra u Tutinu, gde im je bio obezbeđen smeštaj, ali su ga samoinicijativno napustili i zaputili se u Bogovađu.

 

Vous êtes ici : Liste sigurnih država Vesti Azilanti zbog promrzlina u bolnici