POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Galerije

Integracijska radionica u saradnji sa OŠ “Đuro Salaj”

U okviru projekta LOVE (Pravo, Red, Vrednosti) – za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije, koji finansira Evropska unija, tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u centru za azil u Bogovađi, dana 04.04.2017.godine realizovao integracijsku radionicu u kojoj su učestvovali roditelji i đaci koji pohađaju Školu za obrazovanje odraslih “Đuro Salaj” u Lazarevcu. Tom prilikom, razgovaralo se o prvim utiscima, o njihovim razmišljanjima i očekivanjima od drugačijeg obrazovnog sistema, o početnom periodu obostranog prilagođavanja sa ostalim učenicima i nastavnicima, kao i šta ovakva prilika znači za njih generalno. Roditelji i đaci su iskreno izneli sa kakvim su se dobrim i lošim stranama susreli u okviru ovakvog formalnog obrazovanja, kao i njihova buduća očekivanja u vidu podrške od strane same škole, uprave centra za azil i APC/CZA organizacije. Tako se najviše razgovaralo o programu nastave i metodama ocenjivanja, mogućeg organizovanog autobuskog prevoza do i od škole, i obezbeđivanja paketa doručka i/ili užine koje bi đaci ujutru poneli sa sobom.

Najveće prednosti su se uglavnom odnosile na samu činjenicu da deca uče i razvijaju svoja interesovanja, imaju više ponuđenih različitih predmeta od kojih najviše izdvajaju engleski i srpski jezik, prijateljski, otvoren, fleksibilan i topao odnos sa nastavnicima, razvijanje međusobnog poštovanja i tolerancija, kao i generalno upoznavanje sa evropskim obrazovnim sistemom.

Na osnovu svih povratnih informacija, došlo se do zajedničkog zaključka da bi adekvatne mere poput testiranja u svrhu provere znanja i ocenjivanja đaka bile odličan motivator za istrajnost u pohađanju časova, što je i blagovremeno preneto glavnoj nastavnici, pa je fokus psihološkog savetovanja bio usmeren na dalje razvijanje i jačanje motivacije kako kod roditelja tako i kod đaka.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) već duže vreme sarađuje sa Školom za obrazovanje odraslih “Đuro Salaj” u Lazarevcu, i kroz mnogobrojne radionice i praćenje aktivnosti pomaže prilikom upisa novih đaka, dece migranata, da se učenici uklope i neometano i ravnopravno učestvuju u daljem radu i pohađanju nastave.

Čl0

Sadržaj, stavovi i realizacija projekta su isključiva odgovornost Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA, novinske agencije BETA i Centra za istraživanje javnih politika, a izneti stavovi ni u kom slučaju se ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

Vous êtes ici : Galerije Vesti Integracijska radionica u saradnji sa OŠ “Đuro Salaj”