POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Bogati napred, ostali stoj!

IZVOR: Večernje novosti 9.oktobar 2013.

Dok se imigranti dave u Sredozemlju, članice EU izdaju boravišne dozvole za novac. Kupac kuće u Letoniji od 71.000 evra ima Evropu „na dlanu".

Ako je sirotinja, kao u narodnoj izreci, i Bogu teška, normalno je da neće biti dobrodošla ni kod Italijana, Francuza, Španaca, Nemaca...

Stotine siromašnih izbeglicase dave  u Sredozemnom moru, pa nedavna nesreća kod italijanskog ostrva Lampeduze nije ništa novo. U isto vreme, neke članice Evropske unije jedva čekaju da izdaju dozvole boravka bogatim Rusima, Kinezima, Arapima... Svako ko može da plati - dobrodošao je!

Letonija je jedna od tih zemalja. Iako je Riga veoma lep grad, jedna od prestonica art nuvoa u arhitekturi, a poznata je i među kupcima ljubavi za nekoliko desetina evra, teško da će mnogo ljudi među onima koji se svako jutro sa prevodiocima pojavljuju pred tamošnjim imigracionim vlastima ostati da živi u Letoniji. Dobrostojeći Kinezi, Rusi, Kazahstanci tu stoje u redu za svojevrsnu šengensku vizu: svi vlasnici nepokretnosti vrednijih od 71.000 evra u letonskoj provinciji, ili duplo skupljih u Rigi i većim gradovima, dobijaju petogodišnju dozvolu boravka, time i neograničen pristup u 26 članica EU. Tačnije, dozvoljeno je provesti 90 od 180 dana u drugim zemljama, ali u praksi to baš niko ne proverava.

Vlade Grčke, Španije i Mađarske sada kopiraju Letonce. Tako se u te zemlje privlače svetski investitori, ali se istovremeno podrivaju strogi evropski zakoni o imigraciji i azilu. Pare za „šengen" - praksa je koju, posle tragedije siromašnih Afrikanaca kod Lampeduze, mediji ocenjuju kao „moralno sumnjivu".

U Španiji je 8.oktobra 2013.godine  usvojen novi zakon koji garantuje boravišnu dozvolu stranim investitorima koji ulože bar pola miliona evra. Agenti za nekretnine očekuju da kupaca bude bar 300 000. Razumljivo je zašto Madrid to radi: milioni kuća i stanova ostali su neprodati, što je zemlju dovelo na ivicu ekonomske katastrofe.

Grčka nudi petogodišnji boravak za ulaganje od 250 000 evra. Mađarska je smislila originalniji pristup: kupac četvrt miliona evra vrednih državnih hartija od vrednosti dobija dozvolu boravka.

Evropa gubi kredibilitet, upozoravaju moralisti. U Letoniju je do sada ušlo 600 miliona evra, poručuju realisti.

MILIJARDE OD EVROPE

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, je tokom posete Lampeduzi, 9.oktobra 2013.godine najavio da će Italija iz fondova EU dobiti dodatnih 30 miliona evra za pomoć u dočeku i smeštaju izbeglica. Barozo je takođe obećao da će neumorno raditi na unapređenju politike EU za dobijanje azila, kao i poboljšanje rada agencije za upravljanje granicama EU, Fronteksa.

أنت هنا: Liste sigurnih država Vesti Bogati napred, ostali stoj!