POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

U Makedoniji uhapšeni krijumčari imigranata

IZVOR: The Daily Star , Večernje novosti 16.jun 2013.

Makedonska policija je u nedelju 16.juna uhapsila 15 ljudi, među kojima i jednog pripadnika makedonske policije koji su osumnjičeni za krijumčarenje i trgovinu ljudima. Oni se sumnjiče da su od početka 2013.godine iz Grčke preko Makedonije i Srbije prebacivali imigrante iz Afrike i Azije dalje ka zemljama zapadne Evrope.

U akciji „Koridor", makedonska policija je otkrila međunarodnu kriminalnu grupu koja je imigrante iz arapskih i azijskih zemalja prebacivala u Srbiju, da bi oni zatim išli ka zapadnoevropskim državama, potvrdila je ministarka unutrašnjih poslova Makedonije, Gordana Jankulovska.

hApsenje krijumcara

Prema saznanjima MUP-a Makedonije, ova grupa je u proteklih sedam meseci uspela da prokrijumčari oko 250 imigranata. Kao organizatori kriminalne grupe identifikovana su lica iz sela Lojane, Bogdanci (stanovnici grada na jugoistoku Makedonije) i iz Sudana. Uhapšen je i policajac L. K. (37) iz Skoplja, koji je grupi pružao informacije o saobraćajnim kontrolama, kao i „saradnici" iz Đevđelije, Novog Dojrana, Valandova i Strumice.

Uhapšeni su deo međunarodne kriminalne mreže za krijumčarenje imigranata. U dogovoru sa NN licem - arapskim državljaninom koji boravi na teritoriji Grčke, od sredine decembra 2012.godine, preko teritorije Makedonije uspeli su da prokrijumčare više od 250 imigranata poreklom iz Avganistana, Pakistana, Sudana, Sirije i drugih arapskih i afričkih zemalja.

Naplata po imigrantu od 120 do 200 evra važila je kao tarifa za transport od granice sa Grčkom do Kumanovskog regiona ( na severozapadu Makedonije), gde su bili privremeno bazirani za nadoknadu od po dodatnih 300 evra po čoveku, u pripremama za njihovo ilegalno prebacivanje na teritoriju Srbije. Deo novčanih sredstava je naplaćivan od imigranata u gotovom, a ostatak korišćenjem brzog transfera novca na ime organizatora kriminalne grupe iz sela Lojane - izjavila je Jankulovska.

Transportovani su autobusima, taksijem, ali i u prtljažnicima. Transport je vršen do sela Lojane i Vaksince naseljnih albanskih življem koji važe za dugogodišnju bazu za prihvat i prebacivanje u Srbiju. Za to je postojala i „veza" kriminalne grupe u Srbiji, koja je ilegalce prihvatala na graničnoj zoni nadomak Lojana, kod sela Miratovac u Srbiji. Odatle su ilegalno transportovani prema Beogradu i dalje ka zemljama zapadne Evrope .

Hapšenje krijumčara u Srbiji

Makedonija i Srbija se nalaze na takozvanoj balkanskoj ruti, koju koriste krijumčari za trgovinu ljudima ka zemljama zapadne Evrope. Jedna od poslednjih akcija hapšenja osumnjičenih za trgovinu ljudima na granici Srbije i Makedonije je izvršena 9.maja 2013.godine. Na području opština Preševo i Vranje 9.maja 2013.godine je uhapšeno 20-tak osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i šverc cigareta, a među privedenima ima policajaca i carinika koji su prema informacijama koje su objavili lokalni mediji uhapšeni na graničnom prelazu Čukarka u blizini Preševa.

Akciju hapšenja su izvršili pripadnici Uprave kriminalističke policije iz Beograda, uz učešće pogranične policije Srbije i Makedonije. Osim na području Preševa i Vranja, akcija hapšenja osumnjičenih za trgovinu ljudima i šverc cigareta i druge robe 9.maja 2013.godine je sprovedena i na području sela Lojane u Makedoniji, koje se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Srbijom, odnosno opštinom Preševo.

Prema ranijem pisanju makedonskih medija, selo Lojane je u proteklih nekoliko godina postalo glavni tranzitni centar za ilegalne migrante koji su odatle čekali da pređu u Srbiju odakle su pokušavali da stignu dalje do zemalja Evropske unije.

Prema podacima Policijske uprave u Vranju, na području te uprave je u toku 2012.godine uhvaćeno više od 6.000 ilegalnih migranata iz Avganistana, sa Bliskog istoka i zemalja severne Afrike koji su dolazili iz pravca Makedonije.

Vous êtes ici :