POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Priprema za saslušanje i pravna savetovanja u prostorijama APC/CZA

pravno savetovanje stefan

Pored redovnih pravnih savetovanja i deljenja informacija migrantima, azilantima i izbeglicama po prihvatnim i azilnim centrima širom zemlje, APC/CZA pravnici pravnu pomoć pružaju i po svojim lokalnim kancelarijama na jugu, severu Srbije i u centralnoj Srbiji i u Beogradu. Vrlo često naši korisnici dolaze do naših kancelarija bilo samoinicijativno bilo kada ih pozovemo kako bi se uvek dobro pripremali za službene radnje u raznim postupcima koji se sprovode i u kojima oni učestvuju. Kako se sve duže zadržavaju i ostaju u Srbiji, naši korisnici imaju raznovrsne potrebe, a sve više su izloženi rizicima diskriminacije i zlouptreba. U pitanju su raznovrsni postupci pred upravnim organima/administracijom (azilni, postupci za izdavanje dokumenata, ostvarivanje socijalne pomoći, postavljanja staratelja, spajanja porodice, ostvarivanja prava na rad, izdavanja različitih dokumenata, nostrifikacije diploma, ostvarivanja prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, postupci pred matičarima, pred poverenicima i ombudsmanom, itd.) ali i sudski postupcima (upravni, krivični, prekršajni postupci, postupci pred ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava i dr. sudski postupci i sporovi). 

FullSizeRender-22-11-17-12-48

Tako su na primer, dana 05.04.2018. godine u kancelariji Centra sa zaštitu i pomoć traziocima azila, u ul. Misarska 16, obavljeni razgovori i pravna savetovanja sa tražiocima azila u Republici Srbiji, poreklom iz Sirije, kao i pripreme za saslušanje u azilnom postupku. Tokom razgovora klijenti su poučeni o pravnom značaju predstojećih saslušanja, procesnim pravilima koja se tiču navedenih saslušanja  i uopšte o pravima koja im pripadaju tokom ove procesne radnje ali su takođe pripremiljeni za istu službenu radnju pred  inspektorima Kancelarijom za azil. Gotovo uvek našim korisnicima je potrebna stručna pravna pomoć da pravilno artikulišu svoje razloge progona, razumeju šta je potrebno da istaknu tokom saslušanja, na šta da posebno obrate pažnju kako značajni delovi njihovih priča i razloga za progon i traženje azila ne bi bili preskočeni ili prećutani. Mnogim ljudima koji nisu imali prethodnih iskustava u radu sa policjom, administracijom, sličnim postupcima, nije jasno šta se od njih traži, koliko detaljno da daju iskaze, šta je bitno a šta nije relevatno.

IMG 20170906 161030

U tom smislu pomoć APC/CZA pravnika sa iskustvom je neophodna kako bi sam azilni postupak dobio potpuni smisao i kako bi glas izbeglica i njihovi razlozi za traženje i dobijanje azila uspešno se čuo u postupku i kod KAncelarije za azil koja donosi odluke o tome da li će ovi ljudi dobiti azil u Srbiji i da li će im biti priznato pravo izbeglice u našoj zemlji. Takođe,  sa Sirijcima koji su došli u kancelariju smo razgovarali i o budućim koracima koji će se preduzeti, posle saslušanja a sve u cilju ostvarivanja njegovih ustavom i zakonom zagarantovanih prava povodom azilnog postupka. 

Vous êtes ici :