Zemlja porekla

Najmanje 27 mrtvih u novim etničkim sukobima u Nigeriji

IZVOR: Blic, B92  28.mart 2013.

U sukobima rivalskih etničkih grupa u centralnoj Nigeriji 27. marta 2013.godine je poginulo najmanje 27 ljudi.
Centralni deo Nigerije je region koji razdvaja uglavnom hrišćanski jug od većinom mulimanskog severa zemlje.

Nigerija, najmnogoljudnija afrička zemlja i vodeći afrički proizvođač nafte, ima gotovo pođednako brojno hrišćansko i muslimansko stanovništvo i više od 200 etničkih grupa. Usled toga, neretko izbijaju ozbiljni konflikti u Platou i drugim područjima "središnjeg pojasa" Nigerije koji razdvaja većinski hrišćanski jug od muslimanskog severa zemlje.

 Region savezne države Plato decenijama je pogođen nemirima, povezanim s razmiricama oko zemlje između muslimanskih stočara iz etničke grupe Fulani i hrišćanskih farmera iz etničke grupe Berom. Pripadnici grupe Berom optužuju muslimanske stočare sa severa da pokušavaju da im otmu delove zemlje.

Po nigerijskom Ustavu veća prava imaju starosedelačke grupe, pa tako hrišćani imaju bolji pristup obrazovanju i zapošljavanju u javnom sektoru. Nigeriju su stalno vodili hrišćanski političari, a grupe Fulanija tvrde da su im bila uskraćena osnovna prava, među njima i mogućnost da poseduju zemlju.

U neredima koji su izbili 27. marta 2013. godine naoružani pripadnici muslimanske etničke grupe Fulani napali su dva sela u saveznoj državi Plato, pucajući u ljude i paleći njihove kuće pri čemu je poginulo 27 ljudi.

Sukoba i žrtava u centralnom delu Nigerije bilo je i prošle nedelje, 20. i 21 marta 2013. godine kada je poginulo najmanje 23 ljudi. Predstavnik nigerijske vojske, potporučnik Džad Akpa, je saopštio da je 11 pripadnika muslimanske etničke grupe Fulani, ubijeno 20. marta 2013.godine nakon što su ušli na teritoriju hrišćanskog plemena Ataka. Narednog dana, naoružani pripadnici Fulanija su se vratili u oblast Rijoma i izvršili odmazdu.

Etničko nasilje u Nigeriji ne jenjava, uprkos brojnim mirovnim inicijativama. U septembru 2011. godine u Platou je samo tokom jedne nedelje, u neredima za koje se okrivljuju Fulani, poginulo najmanje 50 ljudi, dok je više stotina ubijeno ranije te godine.

Ekstremistička grupa Boko Haram, koja vodi pobunu u severnim i centralnim delovima Nigerije, takođe se krivi za nasilje počinjeno prethodnih godina u toj državi. Oni ponekad bombama gađaju crkve u Platou s očiglednim ciljem da podstaknu etničke i religiozne tenzije.

Boko Haram je pobunjenička militantna islamistička organizacija koja se snažno protivi formalnim zakonima, a zalaže se za uopostavljanje šerijatskog prava.

Pripadnici Boko Harama
                            Pripadnici pobunjeničke grupe Boko Haram

 

Vous êtes ici : Izaberite zemlju Najmanje 27 mrtvih u novim etničkim sukobima u Nigeriji