POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Talibani ubili 130 ljudi, mahom dece, napadači likvidirani

IZVOR: Tanjug 16.12.2014.

Naoružani talibani su 16.decembra 2014. godine u napadu na vojnu školu u Pešavaru, na severozapadu Pakistana, ubili više od 130 ljudi, uglavnom učenika, a pakistanske snage bezbednosti su posle osmočasovne akcije likvidirale sve napadače.

Prema najnovijim podacima, ranjene su najmanje 122 osobe, među kojima je najviše učenika.

Talibani su u školu upali rano jutros i počeli nasumično da pucaju na učenike, idući od učionice do učionice vojne škole. Na lice mesta su ubrzo stigli pripadnici pakistanske specijalne policije, koji su otvorili vatru na napadače, prenele si svetske agencije.

Talibani su saopštili da su u školu poslali šest naoružanih ljudi koji su na sebi imali pojaseve sa eksplozivom. Ekstremisti su uzeli kao taoce oko 500 učenika i profesora.

Izveštač sa lica mesta naveo je da se u školi čula pucnjava, oko zgrade su bili raspoređeni vojnici i nadletali su je helikopteri, a hitna pomoć je odvozila povređene učenike.

Višečasovna akcija pakistanskih snaga bezbednosti okončana je likvidacijom terorista. "Operacija je završena, bezbednosne snage obavljaju raščišćavanje i nadamo se da će zgrada uskoro biti očišćena. Tela šestorice napadača su pronađena u zgradi", saopštio je zvaničnik pakistanske policije, Abdulah Kan.

Prema nekim vojnim izvorima, ubijeno je devet ekstremista.

Pakistanska vojska je saopštila da su četvorica talibana ubijena u školi dok je trajala potera za skrivenim ekstremistima.

Portparol pakistanske armije, Asim Badžva, saopštio je da operaciju raščišćavanja usporavaju eksplozivne naprave koje su militanti postavili po školi.

Badžva je naveo da su pripadnici specijalnih vojnih snaga uspeli da spasu više zaposlenih i učenika škole.

Portparol talibana, Mohamed Kurasani, je u telefonskom pozivu pakistanskim medijima preuzeo odgovornost za ovaj stravični napad, navodeći da je izveden u znak odmazde zbog napada pakistanske vojske na porodice militanata.

"Odlučili smo da napadnemo baš vojnu školu zato što vlada ubija naše porodice i žene. Želimo da i oni osete bol kakav smo i mi osetili", rekao je Kurasani.

Pakistanski ministar policije, Radžnat Sing je ocenio da napad u Pešavaru oslikava "pravo lice terorizma". "Snažno osuđujem teroristički napad na školu u Pešavaru", napisao je Sing.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun oštro je osudio napad talibana na školu, ističući da je to gnusni akt.

"Napasti nemoćnu decu dok su učila je užasan, kukavički čin", rekao je Ban na početku redovne sednice Saveta bezbednosti.

Američki državni sektar, Džon Keri, naglasio je da je ovaj bezobzirni napad naljutio ceo svet. "Ovaj teroristički napad potresao je i naljutio sve ljude koji imaju savest. Počinioci moraju biti privedeni pravdi", kazao je Keri.

Nemačka je najjoštrije osudila "surovi kukavičluk" talibanskog napada.

Nemački ministar spoljnih poslova, Frank-Valter Štajnmajer, je izjavio kako uzimanje talaca i ubijanje dece po surovosti premašuje sve što je Pakistan, godinama izložen teroru, dosad iskusio.

Francuski predsednik, Fransoa Oland, osudio je bezobzirni, "niski" napad na školu u Pešavaru, izražavaući podršku pakistanskoj vladi u borbi protiv terorizma i solidarnost sa porodicama žrtava.

Predsednik Avganistana, Ašraf Gani, naglasio je da je "ubijanje nevine dece suprotno islamu".

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai, kojoj su talibani pucali u glavu 2012. godine, rekla je da joj je "srce slomljeno zbog bezdušnog, hladnokrvnog ubijanja" dece u školi.

Ona je osudila ovaj "kukavički teroristički čin" i dala podršku pakistanoj vladi i vojsci u borbi protiv terora ekstremista.

Vous êtes ici :