POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Bojkotovali nastavu zbog azilanata

IZVOR: B 92 12.11.2013.

Đaci osnovne škole u Bogovađi, kod Lajkovca, 12. novembra 2013. godine su bojkotovali nastavu zbog nerešenog statusa oko 500 azilanata iz azijskih i afričkih zemalja u tom selu. Kako su javili lokalni mediji, bojkot su organizovali njihovi roditelji, koji su zajedno sa meštanima Bogovađe i okolnih sela u subotu, 9.novembra 2013.godine protestovali i tražili od države da hitno reši problem azilanata.

Sa današnje sednice Opštinskog veća u Lajkovcu, kojoj su prisustvovali i predstavnici mesne zajednice u Bogovađi, meštanima je upućen apel da prekinu bojkot nastave.

Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poslato je nekoliko zahteva, među kojima i onaj da u roku od pet dana počnu rešavanje problema azilanata.

Traži se i da Komesarijat za izbeglice stavi van snage oglas kojim je do 22. novembra 2013. godine zainteresovanima omogućeno da konkurišu za izdavanje objekata za smeštaj azilanata za koje nema mesta u Centru za azilante u Bogovađi.

Taj Centar je otvoren sredinom 2011. godine zbog prebukiranosti sličnog centra u Banji Koviljači i u njemu ima mesta za 170 osoba.

U subotu, prilikom podele lanč paketa za obrok toga dana, izveštači sa protesta izbrojali su da je bilo više od 300 azilanata van centra.

Oni se snalaze po šumama, a nije retkost da obijaju prazne vikendice kako bi se sklonili od hladnoće.

Centar u Bogovađi otvoren je kao "privremeno rešenje" u prostorijama odmarališta za decu Crvenog krsta iz Beograda, a pokušaj države da se u Vrbici, kod Mladenovca, u nekadašnjem vojnom kompleksu, reši problem trajnog smeštaja azilanata nije realizovan zbog protesta meštana.

U lajkovačkom selu Vračević prošle jeseni i zime radio je privremeni centar za smeštaj azilanata, ali je on zatvoren na proleće 2013.godine, takođe zbog protesta meštana, koje je podržala lokalna samouprava.

 

Vous êtes ici : Aktivnosti i rezultati Vesti Bojkotovali nastavu zbog azilanata