POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Dobrodošlica za Asju i Jasemin u osnovnoj školi u Krnjači

Asja

Krnjača, 16.mart – Među stotinjak umornih, zabrinutih  lica u Centru za azil u Krnjači, gde su smeštene izbeglice iz Irana, Somalije, Maroka, ali i Sirije, Avganistana koje je  odluka o zatvaranju balkanske rute zatekla u Srbiji, ili su ovde vraćeni iz Hrvatske, smeh i užurbanost dve sirijske devojčice deluje gotovo jeretički. Devetogodišnja Asja i njena osmogodišnja sestra Jasemin ovde su sa roditeljima oko tri nedelje, a od pre nekoliko dana krenule su na nastavu u osnovnu školu u Krnjači. Upisane su u drugi razred, pakuju školsku torbu svako jutro, raduju se novim  drugarima i sedaju u školske klupe kao sva deca u Srbiji njihovih godina.

Ali nisu Asja i Jasemin kao sva druga deca u Srbiji ili negde drugo gde nema rata. One su iz Sirije. Njihova porodica pobegla je od rata, razaranja, straha i krenula na opasan i težak izbeglički put ka  Nemačkoj. Zaustavljeni su na granici Hrvatske. Sada su u Srbiji. Jedno  vreme proveli su u Adaševcima, posle su se smestili kod prijatelja u Beogradu, nadajući se da je pitanje dana kada će krenuti dalje… a onda su se morali pomiriti sa tim da do daljnjeg ostaju ovde. Sa azilnim potvrdama dobili su smeštaj u Centru za azil u Krnjači, među ljudima sličnih ili istih sudbina. Tu smo ih i upoznali.

Kako, kao i do sada svakodnevno obilazimo ljude u Centru, u psihološkim radionicama pokušavamo da ih osnažimo, informišemo ih o njihovim pravima, statusu u Srbiji, a posebno se trudimo oko dece, da ih koliko god je to moguće uključimo u normalan život, Asja i Jasemin su nam bili prioritet. U stvari škola nam je bila prioritet, jer bez škole i kontakta sa vršnjacima nema ni privida normalnog života za ovu decu.

Asjini i Jaseminini roditelji su nam dali pristanak da devojčice upišemo u ovdašnju školu. To nije uvek lako, kako zbog toga što roditelji misli kako će brzo dalje, tako i zbog brojnih opstrukcija na koje i njihove odluke i želje nailaze.

Ali zato su se škola „Zaga Malivuk" u Krnjači i učiteljica Doris pokazali za primer. Kada ih je naš tim- psiholog, pedagog i prevodilac koji su devojčicama doneli školski pribor, okačili im na leđa rančeve i uzeli ih za ruku i hrabreći uveli u školski hol, ovde su ih dočekali raširenih ruku. Učiteljica je pripremila svoje đake na dolazak dve nove drugarice. Sačekale su ih čestike iznenađenja i dobrodošlice, crteži, cveće, deca su na engleskom devojčice pitala za imena, grad iz koga dolaze, pokazivali učionicu, školsko dvorište, nudili pomoć oko učenja, zadaće...

Asja i Jasemin su bile oduševljene. Živnule su, razgovarale sa drugarima preko crteža, sa oduševljenjem prepričavale svoj dan roditeljima po povratku u Centar.

Sada svako jutro idemo po njih i vodimo ih u školu. Njihovi roditelji, koji su u nekoj vrsti letargije i beznađa, su nam zahvalni, ali bez snage da decu ohrabre više, da ih podrže. A škola devojčicama mnogo znači. Zato se mi trudimo. Vodimo ih svako jutro na nastavu, čekamo da završe. Naši  volonteri studenti, sede pored njih u klupi sve vreme nastave. Prevode, pomažu… Dok se Asja i Jasemin ne naviknu.

Onda će sve biti lakše. Ili bar – u školi će biti lakše. Ostale muke ostaju.

You are here: Saradnici i prijatelji Vesti Dobrodošlica za Asju i Jasemin u osnovnoj školi u Krnjači