POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Završen kamp mladih azilanata i tinejdžera iz Srbije

IZVOR: TANJUG 30.11.2014.

Kamp mladih azilanata i učenika iz Srbije čiji je cilj razbijanje predrasuda kod mladih o tražiocima azila završen je 30.novembra 2014. godine u Krnjači prezentacijom aktivnosti odrzanih na kampu i koncertom gudačkog kvarteta Manojlović.

U rad zajedničkog kampa bili su uključeni učenici iz Beograda, Banje Koviljače, Loznice, Obrenovca, Tutina i Sjenice u kojima se i nalaze centri za azilante, kao i imigranati iz Sirije, Sijera Leonea i Eritreje.

"Ovo je prvi put da pokušamo da spojimo naše mlade građane i tražioce azila i želimo da borbu protiv predrasuda i ksenofobije počnemo u osnovnim i srednjim školama da bismo uspostavili most između domaće dece i dece azilanata da bi oni mogli kroz neposredna poznanstva i razmenu iskustava da doprinesu boljem razumevanju ovog fenomena kod nas", istakao je izvrsni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović u izjavi Tanjugu.

kamp

Po njegovim rečima, u svim školama u sredinama u kojima borave trazioci azila biće otvoreni kutci gde će naši srednjoškolci moći da upoznaju kulturu i običaje drugih zemalja.

S., izbeglica iz Eritreje zatražio je azil u Srbiji jer kako kaže, za njega u Eritreji nije bilo budućnosti, bio je na ulici, bez mogućnosti da nastavi školovanje."Očekujem bolju i svetliju budućnost ovde kada dobijem dokumenta za azil, jer mogu da tražim obrazovanje, možda i da igram fudbal i na neki način doprinesem nacionalnom razvoju Srbije", poručio je S. i dodao da je u kampu u Krnjači siguran i ne razmislja o golom životu.

Pedagog u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Jovana Vinčić, kazala je ovaj susret mladih azilanata i tinejdžera Srbije prvi put organizovan u Srbiji i da je deo projekta o predstavljanju pozitivne prakse i multikulturalnog dijaloga između tražioca azila i lokalnih meštana.

"Tokom samog procesa mi smo primetili da su se otvarali jedni prema drugima i da su zaista imali priliku da iskustveno prođu kroz probleme i jednih i drugih jer tražioci azila jesu nešto što je novo lokalnim meštanima", zakljucila je Vinčić.

Gimnazijalac iz Loznice, Uroš Ivanović, zahvalan je na prilici što je upoznao tradiciju afričkog naroda kroz razne radionice i aktivnosti, ali su i azilanti stekli nova znanja."Od nas su naučili dosta srpskih reči, ali i da nisu svi ljudi sa predrasudama i da su mladi veoma tolerantni prema ostalim narodima celog sveta", uveren je Ivanović.

Ovaj kamp trajao je tri dana i organizovan je u saradnji Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i Komesarijata za izbeglice, a podržala ga je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

 

You are here: Saradnici i prijatelji Vesti Završen kamp mladih azilanata i tinejdžera iz Srbije