POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Azilantska kriza

IZVOR: RTS 9.decembar 2013.

Ugrožavanje bezbednosti meštana, narušavanje energetske sigurnosti, pa čak i pretnja razvoju turizma na Kosmaju. Sve to su bili argumenti zbog kojih su u različitim opštinama u Srbiji azilanti odbijeni i vraćeni u prepuni Centar. Ili u šumu blizu Centra.

Zamišljeno je da trajno rešenje bude smeštaj azilanata u kasarni u Maloj Vrbici. Ali, i tamošnji meštani nisu saglasni sa idejom da dobiju nove komšije. Imaju li prava da blokiraju ulaz u kasarnu i protive se odluci Vlade? Imaju li prava da, protiveći se smeštaju azilanata, blokiraju put? Imaju li razloga da strahuju od azilanata u svom kraju?

Šta moramo da znamo o sudbini onih koji privremeni smeštaj traže u Srbiji? Jesu li strahovi posledica lošeg iskustva, ili predrasuda?

Zakon o azilantima obavezuje državu, dakle i nadležne organe i meštane da obezbede smeštaj, socijalnu i zdravstvenu pomoć tražiocima azila. U čemu je onda problem?

Koliko smo humani, a šta smo, bez obzira na to, dužni da uradimo? O azilantima, njihovom smeštaju i strahovima od azilanata u Oku govore Radoš Đurović, iz Centra za pomoć tražiocima azila, Svetlana Velimirović iz Komesarijata za izbeglice i Dejan Čokić, predsednik Opštine Mladenovac.

 

You are here: Saradnici i prijatelji Vesti Azilantska kriza