POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Bolivija i Vencuela ponudile azil Snoudenu

IZVOR: Večernje novosti   6. jul 2013.

Predsednici Bolivije i Venecuele, Evo Morales i Nikolas Maduro, 6. jula 2013.godine su ponudili azil bivšem pripadniku američke Centralne obaveštajne agencije (CIA-e) Edvardu Soudenu.

Predsednik Bolivije, Evo Morales, je rekao da bi dao azil odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu, koji se trenutno nalazi na aerodromu u Moskvi, ukoliko bi to ovaj zatražio. Prethodno, pomoć Snoudenu su ponudili i lideri Venecuele i Nikaragve.

Izjavljujući da se Bolivija "ne plaši" Sjedinjenih Američkih Država i njenih evropskih saveznika, Morales je rekao da bi bio voljan da da azil Amerikancu ukoliko ga on zatraži.

Moralesova ponuda je usledila nakon što su dvojica drugih levičarskih lidera iz Južne Amerike - Nikolas Maduro iz Venecuele i Danijel Ortega iz Nikaragve, takođe rekli da bi pomogli Snoudenu.

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, je ponudio azil bivšem saradniku američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvardu Snoudenu, prkoseći tako zvaničnom Vašingtonu, koji traži njegovo hapšenje zbog otkrivanja detalja o tajnom američkom programu za nadzor.

"U ime dostojanstva Južne Amerike, odlučio sam da Edvardu Snoudenu ponudim humanitarni azil", izjavio je Maduro 5. jula 2013. godine, tokom vojne parade povodom dana nezavisnosti Venecuele.

"On je jedan mladić koji je ispričao istinu, u duhu pobune, o tome da SAD špijuniraju ceo svet", istakao je predsednik Venecuele.

Nije poznato kako će Snouden reagovati na Madurovu ponudu, niti kako bi došao do Venecuele, ukoliko prihvati ponudu te zemlje. Prepreka azilu u Venecueli je nepostojanje direktnih letova iz Moskve za Karakas, jer se ne zna bi li prelet dozvolile evropske države, koje su pod pritiskom SAD. Druga mogućnost je da putnici na toj liniji presedaju u Havani. Nije poznato ni da li bi kubanske vlasti odobrile Snoudenu prelazak preko njihove teritorije.

Predsednik Nikaragve, Danijel Ortega, takođe je izjavio da je od Snoudena primio zahtev za azil i da bi "mogao da ga prihvati ako okolnosti to dozvole".

"Otvoreni smo za taj zahtev i poštujemo pravo na azil. Jasno je da ćemo, ako okolnosti to dozvole, primiti Snoudena sa zadovoljstvom i dati mu azil, ovde u Nikarakvi", rekao je Ortega, koji je precizirao da je Snouden podneo zahtev ambasadi Nikaragve u Moskvi.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine za Snoudenovo kretanje, drama zbog leta bolivijskog predsednika Eva Moralesa, čiji je avion 3. jula 2013. godine bio preusmeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu, ukazuje na pritiske iza scene.

Veruje se da se Snouden još uvek nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu. Evropske zemlje u kojima je Snouden zatražio azil, poput Poljske, Španije, Italije i Finske su odbile njegov zahtev.

You are here: Saradnici i prijatelji Vesti Bolivija i Vencuela ponudile azil Snoudenu