POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Lajkovčani azilantima dali rok do petka

Novosti,| 06. februar 2013.
Grupa meštana Lajkovca čvrsto je rešena da njihovi nezvani gosti odu iz obližnjeg sela Vračevića. Komesarijat: Uslovi nisu idealni, ali je bolje nego da su u šumama.

                                                                                                                                                                 vracevic kuca                                                     

NEKO je, pre nekoliko večeri, kamenjem polupao stakla na dva prozora moje kuće u kojoj su smešteni azilanti. Grupa meštana nedavno nije dozvolila da radnici Komunalnog preduzeća iz Lajkovca dođu da bi napravili još dva kupatila. Stalno mi stižu pretnje pojedinaca iz Vračevića zbog toga što sam kuću iznajmio za boravak azilanata.
Žali se na seljane Dragić Stojković (31) iz Dučića kod Mionice, u čijoj trospratnoj kući u lajkovačkom selu Vračeviću od 24. januara boravi osamdesetak tražilaca azila, mahom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja. Stojković se, kaže, javio na javni poziv Komesarijata za izbeglice, za iznajmljivanje kuća i vikendica u Lajkovcu i okolini, za smeštaj azilanata. Komesarijat smeštaj mesečno plaća 50 evra po azilantu.
- Moje prve komšije nemaju ništa protiv što sam kuću iznajmio azilantima, ali nekome u Vračeviću to očigledno smeta i na sve načine pokušavaju da spreče njihov boravak - kaže Stojković.
- Jedna grupa podbunjuje seljane, pišu peticije protiv, a sa Komesarijatom sam potpisao ugovor da azilanti u mojoj kući budu do maja.
Opština Lajkovac od Vlade Srbije, međutim, zahteva da azilanti iz kuće u Vračeviću budu iseljeni do - petka. Na sednici Opštinskog veća Lajkovca u utorak zahtevano je da nadležne inspekcije provere ispunjava li iznajmljeni objekat uslove za smeštaj tražilaca azila. Uz to, Opština Lajkovac preporučuje vlasnicima da Komesarijatu za izbeglice ne iznajmljuju kuće za smeštaj tražilaca azila.
- Ako se azilanti ne isele, spremni smo da blokiramo zgradu Opštine Lajkovac, a decu nećemo slati u školu - poručuje Jordan Ivanović iz Vračevića.
- Nemamo ništa protiv tih ljudi, ali strahujemo za bezbednost i zdravlje porodica. Njima se u bunar koji nije čišćen decenijama voda doprema cisternom u kojoj je vožena osoka.
ZARADA 20.000 EVRA Prema gruboj računici, Dragić Stojković od izdavanja kuće za smeštaj azilanata treba da zaradi oko 20.000 evra. Obezbedio im je pet kompjutera, internet, televizor, hranu svakodnevno doprema Centar za azilante iz Bogovađe. - Kuću u Vračeviću kupio sam pre nekoliko godina od jedne porodice i u njoj nisam živeo - kaže Stojković.
- Nije tačno da je voda u bunaru neispravna, svi je koristimo za piće i ništa nam se nije desilo. Otkako su ovde smešteni azilanti, moj brat Branimir i ja svakodnevno smo sa njima.
U Komesarijatu za izbeglice ističu da će azilanti u privatne kuće biti smešteni na osnovu zaključka Vlade Srbije. Smeštaj je privremen, dok ne budu zbrinuti u Centru za azilante u Bogovađi. U trospratnoj, nedovršenoj kući, u jednoj sobi je i dvadesetak ljudi. Spavaju u krevetima na sprat, svi dele jedno kupatilo, vodu piju iz bunara u dvorištu.
- Uslovi nisu idealni, ali je svakako bolje nego da su u šumama, kao prošle godine, na hladnoći, bez krova nad glavom - kaže Jelena Marić iz Komesarijata za izbeglice.
- Mnogi vlasnici zainteresovani su da kuće i vikendice izdaju za smeštaj azilanata, ali ako se nastavi sa ovakvim opstrukcijama, kao sada u Vračeviću, pitanje je hoćemo li moći druge objekte da iznajmimo.
B. PUZOVIĆ

 

You are here: Saradnici i prijatelji Vesti Lajkovčani azilantima dali rok do petka