POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Balkanska ruta: Izbeglice vozom iz Đevđelije do Austrije

Zagreb,18. februara – Šefovi policija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije dogovorili su se o zajedničkom registrovanju izbeglica na grčko-makedonskoj granici. Pet zemalja će zajednički organizovati prevoz izbeglica do Austrije,a kako potom će a prolaz „balkanskom rutom" biće omogućen samo izbeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja.

balkanska ruta

 

Primena sporazuma počinje već danas, a postupak registracije počinje u Đevđeliji. Države garantuju da će omogućiti prolaz isključivo osobama koje su prošle početnu kontrolu.

Kroz taj proces biće obavljena identifikacija i uzeti biometrijski podaci migranata, kako bi se odredilo da li dolaze iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Makedonska policija prebacivaće izbeglice vozom od Đevđelije do Preševa, gde će ih preuzimati srpska policija i prevoziti ih do Šida, a potom hrvatska do Dobove, odakle će ih slovenačka policija prebacivati do Austrije, odakle će kako piše nemački Die Welt jednog dana biti prevezeni u Nemačku.
Direktor hrvatske policije Vlado Dominić je izrazio očekivanje da će ovaj sistem prevoza funkcionisati i da neće biti potrebe da se migranti vraćaju. On je rekao da još nisu utvrđene kvote i da će to zavisiti od toga koliko će izbeglica primati Austrija i Nemačka.

Zajednička izjava koju su potpisali šefovi policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije poslata je i Bugarskoj i Albaniji, koje su pozvane da se priključe da ne bi došlo do skretanja s izbegličke rute.

Načelni dogovor direktori policije i šefovi graničnih službi Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije o zajedničkoj registraciji i jedinstvenoj bazi podataka postignuti su na sastanku u Skoplju pre dve nedelje. "Naša država ima ključnu ulogu u upravljanju izbegličkom krizom usled ogromnih propusta grčkih vlasti, koji prete da dovedu u pitanje postojanje šengenske zone. Zato će na južnoj granici biti raspoređene dodatne policijske snage iz nekoliko zemalja članica EU koje će pomagati makedonskim policijcima u patroliranju, registraciji i identifikaciji izbeglica, najavio je tada Gorančo Savovski, direktor Biroa javne bezbednosti Makedonije, a potvrdio zamenik direktora austrijske policije, general Franc Lang.

On smatra da je neophodan zajednički rad kako bi se smanjio priliv ljudi koji imaju malo ili nimalo šanse za dobijanje azila.

Uoči potpisivanja zajedničke izjave ispred hotela Internacional, gde je bila konferencija za novinare, predstavnici inicijative „Dobro došli" protestovali su protiv ovakvog dogovora, jer smatraju da Evropa ne treba da ograničava ulazak ljudima iz ratom zahvaćenih područja. 

You are here: RS Asylum Commission Vesti Balkanska ruta: Izbeglice vozom iz Đevđelije do Austrije