POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Kroz Srbiju dalje mogu samo Sirijci, Iračani i Avganistanci

Beograd, 19. novembar – Srbija je od sinoć zatvorila svoje granice za sve migrante iz azijskih i afričkih zemalja za koje su u Hrvatskoj i Sloveniji odlučili da ne mogu da uživaju njihovo gostoprimstvo, jer nisu ugrožene ratom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izjavio da srpska vlada ovom odlukom štiti svoju zemlju i da zbog toga u nju neće moći da uđe niko ko ne može da nastavi putovanje. Vulin je upozorio da problem mora da se reši na nivou čitave migrantske rute, te da bi jednostrani potezi mogli biti štetni i izazvati probleme.

DSC 9458 2400x1600 sajt


Slovenija saopštila da će početi da vraća „ekonomske migrante" koji dolaze preko susedne Hrvatske, a UNHCR-a je objavio da su i druge balkanske zemlje, ukljucujući i Makedoniju, počele da ograničavaju protok, dozvoljavajući prolaz samo Sirijcima, Iračanima i Avganistancima.
Sve ostale je juče oko 18,00 sati Srbija počela vraćati (Makedoniji), a Makedonija je u 3 sati ujutro zatvorila granicu ii oko stotinu ljudi ostalo je na ničijoj zemlji Očevidac na grčkoj granici s Makedonijom je rekao da je makedonska policija počela preko noći vraćati sve migrante koji nisu iz Sirije, Iraka i Afganistana, saopštio je UNHCR.
Slovenije je juče pokušala da u Hrvatsku vrati 162 izbeglivce iz Maroka, Bangladeša, Šri Lanke i Liberije, ali je Hrvatska odbila ovaj zahtev, pa su izbeglice ostale u Sloveniji.

U tranzitni izbeglički centar u Slavonskom Brodu u protekla 24 sata stigle su 6304 izbeglice, a trenutno ih je oko dvehiljade.

Stanje na austrijsko-slovenačkom prelazu Špilfeld postaje sve kritičnije jer svakodnevno raste broj izbeglica koje ulaze u Austriju, a sve je već broj zahteva za dobijanje azila, saopštila je danas austrijska policija policija.

Austrijske vlasti upozoravaju da su iscrpljeni kapaciteti smeštaja, te da je policija na zmaku snaga, jer je talas izbeglica veći od mogućnosti daljeg transporta.

You are here: RS Asylum Commission Vesti Kroz Srbiju dalje mogu samo Sirijci, Iračani i Avganistanci