POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

APC-CZA: Srbiji preti humanitarna kriza

IZVOR: TANJUG  27.jun 2015.

Srbija je kao tranzitna zemlja za migrante iz Sirije i Bliskog istoka postala poslednji štit evropskih zemalja, a ukoliko se njihov broj, pre svega tražilaca azila, ne smanji, našoj zemlji preti humanitrna kriza, upozorio je danas direktor Centra za zaštitu i pomoć azilantima Radoš Đurović.

Đurović je u izjavi za Tanjug ukazao da to nikako ne bi smelo da se dogodi, a pošto Srbija nije članica EU, potrebna joj je pomoć u rešavanju tog problema.

Odluku Mađarske o podizanju ograde duž granice sa našom zemljom, Đurović smatra neprihvatljivom i ističe da to neće zaustaviti priliv migranata.

To bi, kako kaže, Srbiju s jedne strane suočilo sa zidom, a s druge sa masovnim prilivom migranata.

"Zid će usporiti migraciju, što samo znači da će izbeglice duže boraviti u Srbiji. U većini slučajeva, preko 98 odsto svih koji dolaze, ne žele tu i da ostanu pošto su došli na korak od cilja ka kojem su se uputili", objasnio je Đurović.

Zato je, kaže, nerealno očekivati da Srbija bude njihova krajnja destinacija, ali će svakako biti zemlja njihovog dužeg boravka, što iziskuje i određena finansijska sredstva.

Đurović je kritikovao pojedine medije koji, kako tvrdi, o migrantima pišu senzacionalistički, a sve s ciljem podizanja tiraža.

On je kao netačne odbacio informacije da među migrantima ima teških i zaraznih bolesti poput tuberkuloze, kolere, šuge...

"To su besmislice", tvrdi i dodaje da je reč o umornim i iscrpljenim, ljudima koji su dugo pešačili, promrzlim ili gladnim.

Đurović smatra da bi povodom tih spekulacija o postojanju teških bolesti među migrantima trebalo da se oglasi i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i na taj način javnosti stavi do znanja da to nema nema nikakvog osnova.

Ti ljudi, prema njegovim rečima, svakako zaslužuju da dobiju privremenu zdravstvenu zaštitu jer je to jedini način da se zaštite i oni, a i građani da budu mirni.

Ukazao je da migranti zaslužuju i druge vidove privremene zaštite s obzirom na to da među njima ima i onih koji dolaze i bez ličnih dokumenata.

S druge strane, ima i onih koji su u opasnosti da budu na razne načine pokradeni, da im se, na primer, smeštaj i hrana naplaćuje više, ali i da budu zloupotrebljeni od krijumčara i trgovaca ljudima, rekao je Đurović.

"Da bi se to izbeglo i da migranti ne bi bili satanizovani u lokalnim sredinama, potrebno je da oni budu vidljivi. Druge opcije nema", izričit je Đurović.

Što pre to shvatimo, pre ćemo, kaže, početi da rešavamo ovaj problem.

Problem, ističe, neće nestati sam od sebe ili tako što ih mi nećemo registrovati, a ignorisanje njihovog prisustva ide na ruku krijumčarenju i kriminalu.

"Ti ljudi, samim tim što su izbeglice, zaslužuju minimum ljudskog dostojanstva, zaslužuju da budu vidljivi u sistemu. Zato je neophodno organizovati prihvatne centre i obezbediti im sve vrste privremene zaštite", kazao je Đurović i dodao da bi tražiocima azila trebalo obezbediti lična dokumenta.

Mnogi imaju novac na računima banka, ili im novac šalje rodbina, a bez ličnih dokumenata oni taj novac ne mogu da koriste, rekao je Đurović.

 

You are here: RS Asylum Commission Vesti APC-CZA: Srbiji preti humanitarna kriza