POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Sramno ponašanje Mesne zajednice Bogovađa

IZVOR: B 92  2.11.2014.

Grupa meštana Bogovađe organizovala je 02. novembra 2014. godine protestni skup sa kojeg je zatraženo trajno iseljenje Centra za azil iz te mesne zajednice u opštini Lajkovac.

Razlog za taj zahtev je, kako je istaknuto na protestnom skupu, veliki broj azilanata ali i ilegalnih migranata iz afričkih zemalja, koji na razne načine, kako je navedeno, ugrožavaju bezbednost meštana.

Predsednica mesne zajednice Bogovađa, Dragana Lončar, rekla je da je bezbednost građana ugrožena "i od strane bahatih ilegalnih taksista" koji dovoze azilante u Bogovađu, kao i zbog tuča između migranata, "koje se odigravaju na sred ulice i uglavnom noću".

Meštani Bogovađe plaše se i opasnosti od virusa ebole i drugih zaraznih bolesti, a na protestu su upozorili i da je veliki broj vikendica i kuća obijen, kao i da ih azilanti tokom noći uznemiravaju u njihovim domovima.

Lončar je podsetila da su odlukom Vlade Srbije otvoreni privremeni centri za azilante u Sjenici, Tutinu i Obrenovcu, ali da time nije rešen problem meštana Bogovađe, jer ih taksisti i kombi vozila svakodnevno u sve većem broju dovode u Bogovađu.

Prema njenim rečima, mesna zajednica već duže vreme svakodnevno prima žalbe građana kako bi preuzela korake u cilju trajnog i konačnog rešenja problema - "odnosno trajnog iseljenja azilanata iz Bogovađe".

Lončar je podsetila i da je prošlo skoro godinu dana od kako su meštani Bogovađe, Vračevića i Donjeg Lajkovca protestovali zbog neadekvatnih uslova boravka azilanata na tom području i zamolili nadležne da reše problem, ali da to toga nije došlo.

Protestu, na poziv organizatora, prisustvovali su i predstavnici opštine Lajkovac i Republičkog komesarijata za izbeglice i migracije.

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, Ivan Gerginov, podsetio je da su taj Komesarijat i on još od 2011. godine uključeni u rešavanje problema sa azilantima u Bogovađi, apelujući na meštane da prave razliku između azilanta i ilegalnih migranata.

Gerginov je naveo da je sad, za razliku od prošle godine kad je ilegalnih migranata u šumama oko Bogovađe bilo više nego domaćeg stanovništva tog mesta, situacija drugačija i da u Centru za azil ima još 30 praznih mesta.

Prema njegovim rečima, u proteklih godinu dana Komesarijat i nadležni državni organi su se potrudili kako bi rešili problem sa azilatima tako da su oni smešteni na šest lokacija u Srbiji, a u centrima ima još oko 150 praznih kreveta.

Gerginov, koga su okupljeni izviždali, rekao je novinarima i da problem ilegalnih migranata nije u nadležnosti tog komesarijata.

Predsednik opštine Lajkovac, Živorad Bojčić, obećao je okupljenima da će se svi problemi rešavati u hodu, apelujući na njih da pokažu dostojanstvo kako ružna slika o Srbiji ne bi ponovo, kao prošle godine, otišla u svet.

On je naveo da treba brzo i preventivno delovati, kako se ne bi desilo da kad dođe hladno vreme tražioci azila budu po šumama po velikoj hladnoći i mrazu.

Bojčić smatra i da nadležni državni organi "treba da odreše kesu" i da na račun svih nas - poreskih obveznika, odrede centar za azilante na drugom mestu, kao što su izabrali motel kod aerodroma "Nikola Tesla" za karantin u eventualnom slučaju pojave ebole.

Na skupu je rečeno da je peticiju za trajno iseljenje azilanata iz Bogovađe do danas potpisalo više od 200 od oko 470 meštana te zajednice, i da će se sa potpisivanjem peticije nastaviti i dalje.

You are here: RS Asylum Commission Vesti Sramno ponašanje Mesne zajednice Bogovađa