POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Sirija: Za 24h pobeglo 11.000 ljudi

Izvor: Beta
Ženeva -- Tokom prethodna 24 sata iz Sirije je pobeglo 11.000 ljudi, izjavili su zvaničnici Ujedinjenih nacija, ocenivši da je to neobično nagli porast broja izbeglica.

Koordinator agencije UN za izbeglice u tom regionu Panos Mumcis izjavio je novinarima u Ženevi da je samo za jedan dan 9.000 Sirijaca pobeglo u Tursku, 1.000 u Jordan i 1.000 u Liban.

Broj izbeglica je, prema njegovim rečima, "zaista najveći koji je zabeležen već duže vreme", imajući u vidu da je iz Sirije u proseku bežalo 2.000 do 3.000 ljudi dnevno.
Time je broj izbeglica iz Sirije koje je agencija UN registrovala povećan na više od 408.000.

Portparol agencije UN za izbeglice Adrijan Edvards izjavio je da su izbeglice iz Sirije u Tursku prešle preko pogranične provincije Šanflijurfa, dodajući da među njima ima i povređenih.

Turska novinska agencija Anadolija javila je ranije danas da je grupa sirijskih vojnika, među kojima dva generala i 11 pukovnika, pobegla u Tursku sa svojim porodicama i da su smešteni u kamp koji je sklonište i mnogim drugim vojnim dezerterima.

Nastavak sukoba režimskih snaga i pobunjenika u provincijama Idlib i Hataj glavni su uzrok sve većeg broja izbeglica koji sklonište nalaze u susednim zemljama.

You are here: RS Asylum Commission Vesti Sirija: Za 24h pobeglo 11.000 ljudi