POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

I oni su obeležili 2015. godinu

Pretposlednjeg dana 2015. podsećamo na ličnosti koje su je obeležile – prevazilazeći sebe, lečeći i pomažući drugima, postizanjem vrhunskih sportskih rezulatata i ulogama koje možda i nisu očekivali. 

Nije im bilo lako da sve utiske iz 2015. kažu u jednoj reči. Naročito košarkašici Nataši Kovačević. Pamti je po jednom datumu.

"Jedanaesti novembar će biti zauvek zapamćen", kaže Nataša.

Tog dana je, posle dve godine i dva meseca od teške saobraćajne nezgode, ponovo obukla dres Crvene zvezde, istrčala na parket i pobedila, najpre sebe. Sve druge je inspirisala.

"Kada mi priđe neko malo dete da mi kaže da sam mu motivacija, da se ugleda na mene, to sve dobija smisao", ističe Nataša.

2015

Petnaestogodišnji san ispunila je 2015. Neurohirurg Danica Grujičić sada o Nacionalnom centru za gama-nož Kliničkog centra Srbije govori sa ponosom i rezultatima svog tima.

"Činjenica da je prvih 40 bolesnika za prvih mesec i po dana, koliko radimo, tretirano sa metastazama na mozgu govori da su to ljudi koji ne bi ni došli do gama-noža. Dobili su šansu da žive", rekla je dr Grujičić.

S kolonama izbeglica došli su i strah i strepnja. Mnogi nisu okretali glavu. U vreme kada je i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila najviše pomagao, Radoš Đurović dobio je i najlepše vesti.

"Ja sam dobio malu bebu i tačno sam je dobio u avgustu kad je bio najveći talas izbeglica, to je obeležilo moj privatni život, ja sam jako ponosan", kaže Đurović.

Ponosan i na svoj tim – humanog lica.

"Od zaposlenih do volontera i prevodilaca, svi su morali da ulože nadljudske napor", naglasio je Đurović.

Oni su u Beograd doneli duh pobednika – kapiten Živko Gocić verovao je da je srpska vaterpolo reprezentacija – zlatan tim.

"U sportskom smislu teško je da će se ponoviti pošto je bila puna uspeha. Sve same pobede i zlatne medalje", rekao je Gocić.

Dvadesetjednogodišnjem Miodragu Dragičeviću godina je počela kao svaka druga, a onda je zaigrao pored Berčeka, Diklića, Mikija Manojlovića. Postao je Žika Kurjak.

"Završio sam prvi semestar i odjednom samo, sve se promenilo od poziva njihovog za kasting za Čizmaše", objašnjava Dragičević.

Od 2015. dobili su više nego što su očekivali, manje nego što su zaslužili. Nove izazove donosi 2016. godina.

 

You are here: