POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Rodni list za malu Bahareh

Sremska Mitrovica, 17. novembar – Bezbroj je dramatičnih priča sa kojima se timovi APC/CZA susreću svakodnevno među izbeglicama i migrantima u Preševu i Šidu. Svakome od njih je potrebnaje neka pomoć. Bilo da je reč o informacijama kako idu dalje, kakvo je stanje u Nemačkoj, šta za njihovu izbegličku sudbinu znače davanje otisaka prstiju, da li će biti deportovani..., bilo da im je potrebna hrana za bebe, topla odeća, veš, pomoć lekara... Susrećemio se sa njihovim strahom, umorom, nepoverljivošću... Dajemo sve od sebe da pomognemo. Satisfakcija za ono što učinimo ponekad je zaista velika. Poput rođenja male Bahareh Huseini, iz Avganistana u bolnici u Sremskoj Mitrovici. Bahareh će, zahvaljujući između ostalog i nama, za par dana sa našim i međunarodnim rodnim listom krenuti dalje neizvesnom izbegličkom rutom.

beba-214x300

Njena majka Nađib Huseini dovezena je juče iz Šida kolima hitne pomoći, jer je počela da se porađa. Lekar iz Bolnice u Sremskoj Mitrovici pozvao je našu organizaciju ne znajući šta da radi, jer je Nađib odbijala da je pregleda muškarac. Na našu molbu krenuo je u potragu za ženom ginekologom, a slučaj je u „svoje ruke" preuzela prevodilac Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila koja je 26-godišnju Nađib pokušavala da smiri, pričala joj svoja iskustva u suretu sa kulturom koja se razlikuje od one na Istoku, da je ubeđuje kako ničega ne treba da se plaši, da će sve biti u redu, da samo veruje lekarima... Onda je čula da Nađib ima još četvoro dece, da su joj muž, tri sina i jedna kćerka ostali u Šidu, da se plaši da će propustiti priliku da se dokopaju Evrope, da bi, čim se porodi, ona želela da im se pridruži... Čula je i da je ova uplašena i stidljiva Avganistanka gladna. Naravno to je to brzo rešeno, a pojavila se i dr Dragana Dokić, pedijatar neonatolog, pa uskoro je na svet stigla i mala Baharen. Zdrava i lepa devojčica. 

Ponekad komunikacija sa ljudima koji nisu dovoljno informisani o procesima koji ih očekuju na putu i pravilima koja je neophodno poštovati da bi mogli da ostvare svoja prava i svoj cilj, ide otežano. Tako nam je trebalo i strpljenja i vremena da ubedimo prvo Nađib da ne može odmah sa detetom da se pridruži mužu i deci i da beba mora provesti u porodilištu najmanje 48 časa (kritična). Onda nam je trebalo da u to ubedimo i muža Ašmada koji je u međuvremenu stigao iz Šida, da ga odvedemo u opštinu Sremska Mitrovica i objasnimo mu da mu je rodni list za devojčicu neophodan kao dokument da bi sa celokupnom porodicom mogao dalje, i da bi detetu koje je ovde rođeno mogao da reguliše status u zemlji krajnje destinacije. Pravnici našeg centra su uspeli da završe i taj posao. I ne samo to – shvatili su da beba koja je postala na neki način naša briga nema ni odeću, ni pelene, ni flašice, cuclice, hranu, pa su otišli i sve to kupili i predali majci. 

Koliko sutra ispratićemo ih na put koji će ih, nadamo se, dovesti do mirnog i boljeg života.

You are here: