POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Priča migranata koji su doživjeli nesreću u Leskovcu

U nesreći u blizini Leskovca prevrnuo se kombi sa 54 ilegalna migranta, a većina stradalih je zbrinuta u srpskim bolnicama.

O sudbinama migranata koji na putu ka zapadnoj Evropi u sve većem broju prolaze kroz Balkan govori se sve više.

No, unatoč tome, oni najugroženiji, koji su doživjeli stravične nesreće, često ostaju nevidljivi.

Donosimo priču iz Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i postraumatska stanja u Starom Slankamenu, šezdesetak kilometara od Beograda, gdje se na rehabilitaciji nalaze migranti koji su početkom godine u Srbiji doživjeli tešku saobraćajnu nesreću. Tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA pruža pravnu i psihosocijalnu pomoć ovim ljudima tokom njihovog oporavka i boravka u Srbiji.

Stravični udes

Građane u Srbiji šokirala je vijest o stravičnom udesu u okolini Leskovca, 24. februara ove godine. Na putu se prevrnuo kombi sa 54 ilegalna migranta. Većina stradalih je zbrinuta u srpskim bolnicama.

Nekima su povrede zauvijek izmijenile život, trajno ih prikovavši za invalidska kolica.

"Svi ljudi su nam govorili da je put prilično lak i da nije to toliko strašno. Nisu govorili o opasnostima koje mogu da se dogode od strane policije, o tome da se spava u šumi, i mi smo mislili da će biti mnogo lakše, nismo znali da postoje ovakve opasnosti", kazao je Raad, migrant iz Sirije. Put ka Švedskoj, gdje je dio njegove porodice dobio azil, prekinut je u Srbiji.

Isti problem, u nepoznatoj zemlji, ima i 30-godišnji Olond, iz Bangladeša. Sada jedino želi da se što prije vrati kući.

You are here: