POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Raste broj azilanata, Austrija reaguje šatorima

IZVOR: Tanjug  15.05.2015.

Zbog ponovo drastično rastućeg broja azilanata Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je sredinom maja 2015. godine pokrenulo vanredne mere - uspostavljanja šatorskog smeštaja.

Po prvi put nakon dužeg niza godina u Austriji će izbeglice ponovo biti smeštane u šatorima.

U pokrajinama Gornja Austrija i Salcburg, kako je saopšteno, biće uspostavljena tri šatorska smeštaja za izbeglice, a ujedno se otvara centar za proterivanje u Fordernbergu za smeštaj izbeglica, kao i reaktivira se jedan ispražnjeni prostor u Beču.

Situacija oko azilaata eskalirala je ove nedelje, pošto je od 11. do 13. maja 2015.godine austrijskim vlastima podneto oko 900 molbi za dobijanje azila, pretežno gradana iz Sirije i Avganistana.

Samo u ponedeljak 11.maja 2015. godine, kako je potvrdilo Ministrastvo unutrašnjih poslova Austrije, podneto je 314 zahteva, što je najveći broj u jednom danu od početka vođenja dnevne statistike 2006.godine.

Pošto je sa 14.225 zahteva za dobijanje azila u prva četiri meseca 2015. godine inače zabeležen porasta od čak 159 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, došlo je do nedostatka smeštaja, na šta je hitnom merom reagovala ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner naredivši uspostavljanje šatorskog smeštaja.

Kako je najavljeno u Salcburgu i Lincu, kao i prihvatnog centra Talham, biće postavljeni šatori koji primaju do osam ljudi, prema standardima UNHCR, a po "šatorskom prihvatnom centru" biće primljeno maksimalno 96 izbeglica, i to za najviše par dana.

Ministarstvo je najpre želelo da uspostavi kontejner-naselja, ali to ne bi bilo moguće sprovesti za kratko vreme. Ukoliko pokrajine budu dale odobrenja kontejnerska naselja bi mogla biti uspostavljena u nekom kasnijem periodu. Takođe se traži privatni smeštaj za izbeglice, te je Minsitarstvo uputilo i upit crkvama i Ministarstvu odbrane.

You are here: