POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Kombi pun migranata sleteo sa puta, 40 povređenih

IZVOR: RTS 24.02.2015.

U saobraćajnoj nesreći na putu kod Leskovca je povređeno 40 ljudi, od kojih 20 imaju teže povrede. Pet pacijenata ima prelome kičme, noge i ruke ili teške povrede abdomerna i kičmene moždine. Vozač kombija je pobegao sa mesta nesreće, i policija za njim traga. Nesreća se dogodila 24. februara 2015. godine oko 05.30 časova na deonici puta od Vrabovice ka Nišu, kod sela Donje Krajince, kada je sleteo kombi "Iveco" u kome je bilo prepuno emigranata.

Direktor leskovačke Opšte bolnice, Nebojša Dimitrijević, kaže da je na odeljenjima hirurgije i ortopedije zbrinuto više od 30 stranih državljana sa teškim i lakim povredama. Oni su, prema prvim informacijama, iz Nigerije, Bangladeša i Sirije.

Načelnik Urgentnog centra opšte bolnice Leskovac, Milan Stojković, rekao je da je većina migranata zadobila prelome i povrede mekog tkiva, ali da ima i povreda kičme.

Kod troje povređenih konstatovana je kvadriplegija, odnosno prekid kičmene moždine, precizirao je dr Stojković. Četvoro najteže povređenih prebačeno je u Klinički centar Srbije u Beogradu, a petoro na neurohirurgiju niškog Kliničkog centra.

U Urgentnom centru kažu da se ovakva nesreća ne pamti, a na autoputu je u toku uviđaj. "Angažovani su svi lekari, sve službe" rekao je direktor Opšte bolnice, Nebojša Dimitrijević.

Policija je saopštila da je vozač kombija pobegao je sa mesta događaja i da se preduzimaju "sve zakonom propisane mere i radnje na utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj događaj".

Pretpostavlja se da je uzrok nesreće neprilagođena brzina, s obzirom na to da se kombi, nakon što je sleteo s puta, zaustavio 150 metara dalje u njivi.

 

You are here: