POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Nemiri u Libiji i dalje traju

Naime, iako vladini zvaničnici tvrde da se u zemlji situacija smiruje, izveštači stranih agencija javljaju da je u zemlji haos.

Sin libijskog lidera Moamer Gadafija, Saif Al Islam upozorio je da bi građanski rat mogao da pogodi zemlju. Saif Gadafi je ponudio političke reforme i priznao da su policija i vojska napravili „grešeke", ali je isto tako izjavio i da je broj umrlih lica manji nego što je saopšteno. Takođe je za krizu u Libiji optužio strance, prognanike, narkomane, Islamiste i medije.

Pre dva dana Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) je objavio da je od prošlog četvrtka preko 223 lica stradalo u nemirima u Libiji.
Prema najnovijim vestima preko 300 ljudi ubijeno u ustanku koji se širi od istoka zemlje. Smatra se da je skoro polovina žrtava stradala u drugom po veličini gradu Bengaziju na istoku zemlje, koji je najviše pogođen nemirima. Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je kasno sinoć vojsku, policiju i svoje pristalice da uguše pobunu i zapretio je demonstrantima krvoprolićem. Zamenik šefa generalštaba ratnog vazduhoplovstva Džebril el Kadiki demantovao je ranije informacije da je avijacija bombardovala civile i izjavio da su bombardovana skladišta oružja i municije na istoku, severozapadu, jugu i jugozapadu zemlje i da se ona nalaze u oblastima koja su daleko od naseljenih mesta. Iako vlasti nastoje da pošalju poruku javnosti da su jedinstveni u slamanju pobune podsticane iz inostranstva, broj pristalica režima se osipa. Sinoć je ministar unutrašnjih poslova Abdel Fatah Junes podneo ostavku i pozvao oružane snage da podrže pobunu protiv Gadafija.
Savet bezbednosti UN je juče zatražio prekid nasilja u Libiji, a Arapska liga je suspendovala Libiju.
O situaciji u Libiji mnogi strani zvaničnici su izneli svoja mišljenja pa je tako Mnistar spoljnih poslova Italije Franko Fratini rekao novinarima u Rimu da je realnije očekivati da je broj umrlih lica oko 1000 ljudi. Takođe, Franko Fratini je istakao da bi ovi događaji mogli da dovedu do iseljavanja stanovništva, predviđajući da bi oko 300.000 Libijaca moglo da napusti svoju zemlju. Francuski predsednik Nikola Sarkozi je u međuvremenu pozvao Evropsku uniju da usvoji brze i konkretne sankcije i da obustave veze sa Libijom.

You are here: