POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Odbornici Lajkovca traže zatvaranje Privremenog centra za azilante

IZVOR: Vaseljenska TV, Blic 15.jun 2013.

Skupština opštine Lajkovac je 14.juna 2013.godine zatražila od Vlade Srbije da se zatvori Privremeni centar za azilante u selu Vračević. Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu odbornici su predložili da azilante iz Vračevića smeste u stalni Prihvatni centar u obližnjoj Bogovađi jer sada tamo ima mesta.

Naime, usled nedostatka mesta u Centru za azil u Bogovađi, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, početkom 2013.godine je osnovan Privremeni centar za smeštaj azilanata u selu Vračević.

Odbornici Skupštine opštine Lajkovac kažu da uslovi u kući Dragića Stojkovića u Vračeviću, u kojoj su smešteni azilanti, nisu zadovoljavajući. Broj azilanata u Vračeviću varira od 30 do 110 ljudi, rekao je vlasnik kuće Dragić Stojković. „Oni (azilanti) stalno odlaze i dolaze. Jutros ih je bilo 34, večeras ne znam koliko će ih biti", izjavio je Stojković.

Upravnik Prihvatnog centra u Bogovađi, Stojan Sjekloća, rekao je 14.juna 2013.godine agenciji Beta da u tom Centru trenutno ima oko 130 azilanata, a da je kapacitet 150 ljudi.

„Neka (odbornici) dođu večeras, pa da prebrojimo' ta slobodna mesta", rekao je Sjekloća.

Sjekloća i Stojković kažu da su izgradnjom novih mokrih čvorova i kupatila poboljšani uslovi u Vračeviću, te da su „u svakom slučaju bolji od onoga što bi azilanti mogli dobiti u šumi".

Naseljavanju azilanata protive se i meštani Vrbice, kod Mladenovca, koji ne dozvoljavaju preuređenje kasarne Vojske Srbije (VS) u Prihvatni centar za azilanate. Meštani su čak, prilikom posete predstavnika Komesarijata za izbeglice i Vlade Srbije u maju 2012.godine, taj deo sela blokirali traktorima.

 

You are here: