POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Azilni kutak o vrednostima i životu u različitim kulturama sa maloletnicima bez pratnje

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) već godinama koristi koncept Azilnog kutka kao mesta susreta lokalne i azilne populacije. To je kontekst u kojem se stvaraju osnove za uspostavljanje interkulturalnog dijaloga.

U Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu je 10. avgusta organizovana diskusija u kojoj su učestvovali maloletnici bez pratnje poreklom iz Avganistana i Pakistana i volonteri APC/CZA koji su živeli u različitim kulturama a potiču iz Srbije ili trenutno žive u Srbiji. Tema sesije bile su vrednosti koje nosimo iz porodice kao i saveti i bitne osobe koje upoznajemo živeći u različitim kulturološkim kontekstima.

DSC 0457

Šta smo naučili tokom života u Kanadi, Ugandi, Siriji, Pakistanu, Americi, Švedskoj, Srbiji, Francuskoj i Norveškoj, ko su osobe koje su nam bile uzori i kako se suočavamo sa izazovima života u novim kulturama su teme koje su povezale ove mlade ljude.

Maloletnim dečacima koji putuju sami iz Avganistana i Pakistana a trenutno žive u Srbiji predstavljena su pozitivna iskustva mladih koji žele da pomognu izbeglicama a i sami su se svojom voljom ili ne našli u situacijama kada je bilo teško uklopiti se u novu sredinu.

DSC 0463

Jedan trinaestogodišnjak je ipak na kraju rekao - Išli ste na različita mesta - Sirija, Uganda, Pakistan - a niko ipak nije otišao u Avganistan.

Radionica je realizovana u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

Letnje igre sa decom u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu 05. avgusta su organizovane letnje igre u kojima su učestvovali maloletni migranti bez pratnje smešteni u delu za strance kao i deca iz prihvatilišta u okviru Zavoda.

Kroz niz igara sa ciljem upoznavanja, povezivanja učesnika i formiranja grupe deca su bila prinuđena da pronađu zajednički jezik komunicirajući na neveštom engleskom, rukama i nogama, kroz mimu i pokret i naravno uz pomoć prevodioca, studenara i volontera.

U organičenom vremenskom roku trebalo je da saznaju što više informacija o svom paru i to predstave ostalima, pronađu nekoga ko ume da kuva, ko ima pravo da odabere kakvu frizuru će imati, ko govori više od tri jezika, nekog ko je kul, kod učesnika je izazvalo puno smeha i iskrene radosti.

Tokom aktivnosti deca su pronalazila šta im jezajedničko i prevazilazila barijere koje su postojale.

U drugom delu radionice, učesnici su u parovima pravili zmajeve dobre nade na kojima su pisali poruke a potom ih u parovima puštali.

zav v13

Više od 20 dece poreklom iz Srbije, Avganistana i Pakistana je učestvovalo u letnjim igrama uz asistenciju vaspitača, APC/CZA tima i studenata socijalnog rada Fakulteta političkih nauka u Beogradu koji u APC/CZA rade redovnu praksu.

zav v16

APC/CZA od početka azilnog sistema u Srbiji radi sa maloletnim tražiocima azila bez pratnje kroz pravne i psihološke pomoći o organizovanje kulturoloških, kreativnih, psiholoških i jezičkih radionica u ZVDO Beograd.

zav v21

Psihološka pomoć maloletnicima bez pratnje u Zavodu za vaspitanje dece i omladine

Sa maloletnim migrantima bez pratnje smeštenim u ZVDO u Beogradu redovno se organizuju individualna i grupna psihološka savetovanja kako bi se što brže i uspešnije adaptirali na situaciju u kojoj se nalaze, rešili aktuelne probleme, izašli na kraj sa teškim i traumatskim iskustvom, ali i kako bi se nastavio njihov normalan psihološki razvoj koji je često narušen celokupnim iskustvom izbeglištva.

Tokom grupnog psihološkog savetovanja često se koriste terapijsko-edukativne tehnike koje imaju za cilj da na kreativan i deci osnovnoškolskog uzrasta primeren način približe određenu temu i podstaknu ih da aktivno o njoj razmišljaju. Jedna od tih tehnika je „Na putu do cilja", gde su deca imala zadatak da zajedno sa psihologom APC/CZA naprave društvenu igru sa različitim zadacima koju su potom i odigrali. Na ovaj način deca su imala priliku da demonstriraju svoje znanje srpskog i engleskog jezika, da pokažu svoje motorne sposobnosti ali i da poboljšaju socijalne veštine i veštine rešavanja problema i time razviju veći stepen samopouzdanja i tolerancije u komunikaciji sa drugima.

ZVDO grupno mala

Radionice sa maloletnicima bez pratnje u ZVDO

Tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) sastavljen od psihologa, pedagoga i prevodilaca redovno realizuje psihosocijalne aktivnosti sa maloletnicima bez pratnje koji su smešteni u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd (ZVDO), a u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Radionice koje se realizuju često su i kreativnog karaktera čime se omogućava da kroz upotrebu različitih umetničkih tehnika - crtanje, vajanje, kolaž, deca pričaju različite priče o svojoj kulturi i običajima, kao i stvarima koje za njih imaju lični smisao i značenje.

zo1

اِقرأ المزيد: Radionice sa maloletnicima bez pratnje u ZVDO

Ispovest maloletne Avganistanke: Uteha u Srbiji

Novosti, 4.1.2013. godine

Makai se u Srbiji našla igrom sudbine, kada su je krijumčari ljudi razdvojili od roditelja. Naučila srpski, pomagala u prevodima i stekla prijatelje.

ispovest avganistanke
                                       Avganistanska porodica na okupu u Nemačkoj

اِقرأ المزيد: Ispovest maloletne Avganistanke: Uteha u Srbiji

I maloletnici među azilantima

Vecernje Novosti 30. oktobar 2012.

U Centru za maloletne strane državljane trenutno boravi 12 dečaka iz Sirije i Avganistana. Od rata i nasilja beže već godinu dana. Vodili ih trgovci ljudima, prošli zatvore, golgotu...

maloletni azilanti

BEŽEĆI od čoveka, od ludila i razaranja, dvanaestorica dečaka iz Sirije i Avganistana, prošle su nedelje uhapšena u Šidu, na korak do hrvatske granice. Ratni vihor uredio je da zanavek budu izgnanici tuđih bitaka. Deca bez imena i prezimena. Maloletni azilanti.

اِقرأ المزيد: I maloletnici među azilantima

Grupna psihološka savetovanja sa maloletnicima u ZVDO

Psiholozi i pedagozi Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) redovno realizuju psihosocijalne aktivnosti – kulturološka savetovanja i individualna i grupna psihološka savetovanja sa maloletnicima bez pratnje koji su smešteni u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd (ZVDO). Psihosocijalne aktivnosti u ZVDO realizuju se u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

domp

اِقرأ المزيد: Grupna psihološka savetovanja sa maloletnicima u ZVDO

Rad sa decom bez pratnje u ZVDO

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom pored redovnih pravnih savetovanja, realizuje sa decom bez pratnje smeštenom u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd (ZVDO) kulturološka savetovanja kao i individualna i grupna psihološka savetovanja. Sve ove aktivnosti usmerene su na svako pojedinačno dete, pri čemu se uvažava njegova individualna specifičnost, kao i specifičnost kulture iz koje dolaze.

domm
U jednoj od takvih aktivnosti koja je bila kreativnog karaktera deca koja dolaze iz Pakistana i Avganistana su imala priliku da prave i oslikavaju priveske različitih oblika i boja koje su kasnije poklanjali jedni drugima, ali i vaspitačima i pedagozima koji svakodnevno rade sa njima.

أنت هنا: Rad sa maloletnicima bez pratnje