POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Azilanti pomagali u područjima ugroženim poplavama

IZVOR: RTV 23. maj 2014. 

Azilanti smešteni kod Obrenovca bili su među prvima pogođeni posledicama poplava, ali su, čim im se za to ukazala prilika, prvi i pritekli u pomoć.

Evakuisani su u petak ujutru 16. maja 2014. godine, što je bilo samo jedno u nizu evakuisanih mesta tih nekoliko kritičnih dana, ali već istog dana, u petak uveče, kao dobrovoljci bili su među prvima u Šapcu.

To je bilo samo jedno od mesta koja su bila pogođena vodom, a u kom su ovi ljudi, koji su svoje domove napustili davno, ili drugačije ostali bez njih, ostali su ovde i pokazali da se dom brani tamo gde smo.

.

Azilanti koji su u toku obrenovačke katastrofe imali privremen smeštaj u prihvatilištu u tom gradu, u Srbiju su došli iz zemalja pogođenih ratom, ali baš zbog naučene pribranosti, samoinicijativnosti i samoorganizovanosti koje su pokazali odmah, jer su u svojim domovinama sa krizom naučili da žive, priskočili su u pomoć, čim im se za to ukazala prilika.

Sutra i prekosutra deo njih pomagaće u Krupnju, zahvaljujući svojoj inicijativi i organizaciji Komesarijata za izbeglice i migracije.

Posle evakuacije u petak ujutru 16. maja 2014. godine iz Obrenovca u Barič, njih oko 150 već u subotu ujutru dalje je evakuisano u nekoliko različitih privremenih prihvatnih centara, koji nisu ugroženi katarstrofom.

Trenutno ih najviše ima u Sjenici i Tutinu, zatim u Banji Koviljači i Bogovađi, ali u iščekivanju su povratka u Obrenovac, iako im je tamo mesecima bio nerešen problem smeštaja, a postaće još ozbiljnije u narednom periodu sa prlivom novih azilanata u Srbiju.

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti Azilanti pomagali u područjima ugroženim poplavama