POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Tragedija kod obala Italije, utopila se 94 migranta iz Afrike

IZVOR: Večernje novosti 03.oktobar 2013.

Najmanje 94 imigranta su se udavila 3.oktobra 2013.godine kod ostrva Lampeduze na jugu Italije kada je potonuo njihov brod kojim su putovali iz Afrike. Najmanje 151 osoba je spasena.

Đuzi Nikolini, gradonačelnica opštine Lampeduza  je izjavila da su spasilačke službe pronašle tela 82 osobe, među kojima su dvoje dece i nekoliko žena.

 "Preživeli su u stanju šoka. Oni se nalaze u vodi od ranih jutarnjih časova", izjavila je gradonačelnica  Đuzi Nikolini.

 Televizijski snimci pokazuju preživele u teškom psihičkom stanju i slabo obučene, zamotane u termalnu ćebad.

Imigranti su izjavili da su iz Eritreje i Somalije, a policajci sa Lampeduze su naveli kako veruju da je brod isplovio iz Libije.

Gradonačelnica Nikolini je istakla kako su joj imigranti rekli da su, kad su se nalazili na oko pola kilometra od italijanske obale, na brodu zapalili manju vatru kako bi privukli pažnju obalske straže, pošto im se nedugo pre toga pokvario motor.

Vatra se zatim proširila, pa je među imigrantima nastala panika usled koje se brod prevrnuo, rekla je Nikolini.

Ova nesreća je najnovija u nizu davljenja migranata u blizini italijanske obale.

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti Tragedija kod obala Italije, utopila se 94 migranta iz Afrike