POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Preko Srbije na zapad

IZVOR: RTS 30.jun 2013.

Poslednjih nekoliko godina Srbija je postala tranzitni put ilegalnim migrantima koji iz Afrike i Azije beže ka Zapadnoj Evropi. Ilegalni migranti za tranzit našim krijumčarima plaćaju od tri do deset hiljada evra.

Teritorija Srbije je poslednjih godina tranzitni put za ilegalne migrante koji iz afričkih i azijskih zemalja beže ka Zapadnoj Evropi. Niška policija je tokom poslednje nedelje juna 2013.godine za dva dana otkrila 21 ilegalnog migranta.

Imuigranti                

U Preševu je pre nekoliko dana 25. juna 2013.godine uhapšen pomoćnik komandira policije u Krupnju, Slaviša Mitrović, koji je zatečen kako prevozi grupu ilegalnih migranata, koji su najverovatnije u našu zemlju ušli iz pravca Makedonije. To nije prvo hapšenje policajaca osumnjičenih za krijumčarenje ljudi.

Za krijumčare ljudi propisane su kazne od tri do 12 godina zatvora.

Protiv šest naših državljana, niška policija je 2012. godine podnela krivične prijave za krijumčarenje ljudi.

Najviše ilegalnih migranata dolazi iz Avganistana, Pakistana, Sirije i Bangladeša. U Srbiju se najčećeše ilegalno ulazi iz Makedonije. Aletrnativnim pravcima dolazi se i preko administrativne linije sa Kosmetom, uglavnom do Preševa i Bujanovca, odakle se put nastavlja ka severu. Za tranzit, ilegalci krijumčarima plaćaju od tri do deset hiljada evra.

Vlada Veljković, načelnik Odeljenja granične policije u Nišu kaže da su motivi za dolazak ilegalnih migranata bekstvo od rata ili ekonomski razlozi.

Prošle 2012.godine niška policija je otkrila gotovo 400 stranih državljana bez dokumenata. Uglavnom su prebacivani autobusima, kombi prevozom, kamionima ili teretnim vagonima. Svaki šesti od njih je tražio azil.

Jedan od načina kojim se imigranti krijumčare jeste skrivanje u kontejnerima koji iz Grčke prolaze kroz Srbiju na putu do Mađarske ili Austrije. Imigranti kontejnere najčešće koriste za ilegalni prelazak srpske granice.

Radnici železnice su u jednom prilikom čuli plač deteta koje je bilo u vagonu i tako su pronađeni imigranti.

Pošto su uglavnom bez novaca, prekršajni sud punoletnim ileganim migrantima novčanu kaznu preinačuje u kaznu zatvora. Maloletnici bez pratnje roditelja, pre nego što odu u naše centre za azil, borave u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu. Za dve godine, kroz ovaj Centar prošlo je 56 dece.

"Ranije su deca ovde duže boravila, 7 do 10 dana dok se ne napravi mesto u centrima za azil u Bogovađi i Banji Koviljači. Sada to više nije slučaj i sada se oni ovde zadržavaju samo dva do tri dana", kaže Goran Stamenković, direktor Zavoda za vaspitanje omladine Niš.

Među ilegalnim migrantima najviše je muškaraca, a u poslednje vreme i porodica sa malom decom.

 

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti Preko Srbije na zapad