POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

U Hrvatskoj uhapšeno 25 krijumčara ljudi

IZVOR: Vijesti 15.maj 2013.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK) je sredinom maja 2013.godine podigao optužnicu protiv trojice Avganistanaca i sedam državljana Hrvatske, zbog krijumčarenja stranaca iz Srbije u zemlje Evropske unije.

Hrvatska policija je uhapsila 25 osoba na području Osijeka, Zagreba i Splita u okviru međunarodne akcije protiv krijumčarenja ljudi. U okviru iste akcije policija Bosne i Hercegovine je 14.maja 2013.godine uhapsila 13 osoba.

hapsenje ya krijumcarenje

 U osječkom delu akcije, USKOK tereti tri Avganistanaca i sedam državljana Hrvatske zbog prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Srbije i BiH u Hrvatsku, a zatim dalje u zemlje Evropske unije. U saopštenju USKOK-a se navodi da su osumnjičeni od 10. februara do 7. maja 2013.godine na području Vukovara, Babine Grede, Dugog Sela i Zagreba organizovali akcije krijumčarenja stranaca.

Takođe se terete da su iz Srbije i BiH organizovali preuzimanje, prevoz, smeštaj i prebacivanje većeg broja ilegalaca poreklom sa Kosova, iz Sudana, Sirije.

U tom periodu su, za određene novčane iznose, u Hrvatsku u sedam navrata prebacili najmanje 28 stranih državljana. USKOK je istražnom sudiji u Osijeku predložio određivanje istražnog pritvora protiv devet osumnjičenih.

U zagrebačkom delu akcije, USKOK je pokrenuo istragu protiv sedam osoba zbog sumnje da su od 10. marta do 27. aprila sa osobama iz Turske dogovorili preuzimanje, prevoz i prebacivanje većeg broja stranaca iz BiH u Hrvatsku, a zatim dalje u zemlje EU.

U tom periodu iz Hrvatske u Sloveniju u 15 navrata je prebačeno 40 stranih državljana. Akcija je rezultat višemesečne saradnje policija Hrvatske, BiH, USKOK-a i Centra za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC). SELEK je regionalni centar zemalja Jugoistočne Evrope za borbu protiv prekograničnog organizovanog kriminala, terorizma, krijumčarenja ljudi i robe.

U optužnici koja je objavljena 13.maja 2013.godine, optuženima se stavlja na teret da su od kraja septembra do početka novembra 2012.godine iz Srbije u Hrvatsku, u 19 navrata, prebacili najmanje 145 stranih državljana, a iz Hrvatske u Sloveniju u dva navrata najmanje devet stranaca.

Vous êtes ici : O APC/CZA Vesti U Hrvatskoj uhapšeno 25 krijumčara ljudi