POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

“Then I will be happy”

Tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila redovno posećuje Zavod za decu i omladinu u Beogradu, gde kroz brojne radionice i savetovanja pruža pomoć maloletnicima bez pratnje da prebrode situaciju u kojoj se trenutno nalaze. U okviru redovne posete ove nedelje, realizovana je kreativna radionica analiziranja priča. Radionici je pristustvovalo 5 maloletnika bez pratnje iz Avganistana i jedan maloletnik bez pratnje iz Tunisa. Oni su tokom prethodne posete dobili kao domaći zadatak da pročitaju priču, pod nazivom "Then, I will be happy" (Ajahn Brahm), koja je prevedena na engleski i persijski jezik. U toku radionice razgovarali smo zajedno o priči koju su pročitali. Prvo su dečaci prepričali priču svojim rečima i objasnili kako su oni to razumeli, a potom smo priču pokušali da se stavimo u cipele autora priče i da uporedimo priču sa njihovim životom. Cilj radionice je bio da se shvati da su problemi sastavni deo bilo kog perioda života, bez obzira gde živimo i da ukoliko stalno čekamo da ispunimo neki cilj da bismo bili srećni, zapravo će proći život u čekanju te sreće. Uz podršku i ohrabrivanje koje dobijaju kroz razgovore i prijateljsku atmosferu, podstaknuti su da pronađu sreću u malim stvarima koje ih okružuju, sada i u svakom momentu u budućnosti, bilo gde da se nađu.

Kao završni deo pravili smo listu stavi koje ih čine srečnim u Srbiji i Centru za maloletnike bez pratnje, gde borave. Zaključak je bio da su našli bar pet stvari koje ih čine srećnim, bez obzira što im je život "na čekanju".

Zvdo 01

Vous êtes ici : Ljudska prava Vesti “Then I will be happy”