POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Pružanje pravne pomoći i u kancelarijama Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila

Tim pravnika APC/CZA je između ostalih aktivnosti dana, 08.05.2017. godine pružio pravnu pomoć tražiljama azila poreklom iz Sirije u centralnoj kancelariji u Beogradu što je česta praksa da se nasi korisnici savetuju u svim našim kancelarijama sirom zemlje pored terena, kao i da mogu sami da dođu i konsultuju se sa pravnicima kada je to potrebno. Sa njima je u konkretnom slučaju razgovarano o spajanju porodica, jer se njihovi muževi nalaze u drugim zemljama Evrope dok obe zene imaju decu koja su sa njima u centru za azil ali nemaju podršku odraslih muškaraca niti muških srodnika koji bi putovali sa njima. One već mesecima borave u kampu Krnjača i suočavaju se sa velikim brojem izazova kao majke i zene koje putuju same sa decom na putu do Srbije ali i u Srbiji. Pored upoznavanja sa procesom spajanja porodica i započinjanjem istog procesa naši pravnici su od zena iz Sirije primili izjave koje su ukazale na veliki strah od nepoznatog, ističući da se osećaju ranjivo i nezaštićeno, a da svako moze da ih napadne, napadne njihovu decu, uzme im novac, tuče ih ili prijavi za bilo šta, a da one nemaju način da se zaštite niti da izađu na kraj sa bilo kojim problemima. Po informisanju i pravnom savetovanju, pravnici APC/CZA su nastavili da realizuju postupak spajanja porodica sa njihovim muževima u inostranstvu kao i da ih zastupaju dok su u azilnim i drugim procedurama u Srbiji.

Vest kanc 1

Vous êtes ici : Ciljevi i programi rada sa ženama i decom Vesti Pružanje pravne pomoći i u kancelarijama Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila