POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Country of Origin

APC/CZA mobilni tim u poseti Preševu

U okviru projekta LOVE (Pravo, Red, Vrednosti) – za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije, finansiranom od strane Evropske unije, mobilni tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) koji su činili pravnik, psiholog , socijalni radnik, pedagog i dva prevodioca, je dana 31.05.2017. posetio prihvatni centar za azil u Preševu i kolege iz APC/CZA juzne kancelarije koja pokriva Presevo, Vranje, Bujanovac, NIs, Pirot, Dimitrovgrad, Divljane i druga mesta u juznoj Srbiji.

Migranti u Srbiji, naročito novopridošli, su potpuno nesvesni postojećih procedura/prava/obaveza u vezi azila/migracije, stoga su nezaštićeni i izloženi nasilju i diskriminaciji od strane osoba/institucija. Suočavaju se sa problemima u pristupu azilu, drugim administrativnim / upravnim procedurama zbog njihove ranjive pozicije, izostanka pravnog zastupanja i jezičkih barijera. Tim APC/CZA im je tokom posete pružio pravnu podršku kroz redovno informisanje o pravima i obavezama, postupku dobijanja azila i njihovom statusu u Srbiji.

U teškoj situaciji koja ih je zadesila, migranti se suočavaju sa svojim strahovima, egzistencijalnom neizvesnošću i nesigurnošću. Naš tim im kroz redovne posete pruža i psihološku podršku kroz individualna savetovanja i radionice. U okviru psihološkog savetovanja razgovarano je o njihovim trenutnim brigama i nezadovoljstvima, ali i o prednostima jer imaju mogućnosti za određene aktivnosti, ne samo za decu već i za odrasle koji mogu da pohađaju razne kurseve. Na ovaj način im je pružena emotivna podrška kako bi se fokusirali i na trenutne pozitivne aspekte u vezi smeštaja u kampu što će im dalje dati motivaciju da se uspešnije nose sa novim izazovima u procesu migracije.

Tom prilikom, APC/CZA tim koji su činili socijalna radnica i prevodilac su sproveli i adaptivnu radionicu sa mladićima iz Sirije, Avganistana i Pakistana, koji su smešteni u Centru za azil u Preševu. Radionica je održana u kancelariji APC-a u Preševu, u prijatnoj amosferi, bez ometanja. Tema radionice je bilo mapiranje Centra za azil u Preševu i samog grada i upisivanje usluga koje su im dostupne i usluga koje im nisu dostupne, a voleli bi da ih imaju. O svakoj usluzi smo razgovarali detaljnije i analizirali da li im se dopada, da li im pomaže dok su u kampu i da li će im biti od pomoći u budućnosti. Ishod mape je bio da su u kampu obezbeđene različite aktivnosti koje im ispunjavaju vreme u Srbiji i da su im bitne kako sada, tako i u budućnosti. Prvenstveno tu misle na kurseve jezika koje uče – engleski, nemački i srpski, ali i kafić, biblioteku, sportske terene, školu i slično. Pored toga napomenuli su da im nedostaje priroda/park, sportski klub, više časova srpkog jezika, muzički događiji i drugačiji izbor hrane za vreme Ramazana. Ipak, pre svega su naglasili da im najviše nedostaje sloboda.

Presevo sajt 01  Presevo sajt 02

Presevo sajt 03  Presevo sajt 04