POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Integracijska radionica - stereotipi i predrasude

IMG 20171017 155254 xs

U okviru projekta LOVE (Pravo, Red, Vrednosti) – za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije, finansiranom od strane Evropske unije, u centru za azil u Krnjaci je realizovana integracijska radionica sa grupom mladih Avganistanaca koji pripadaju paštunskoj grupi. Cilj radionice je bio bolje razumevanje etniciteta i upoznavanje sa pojmovima stereotipa i predrasuda, a povod za radionicu bili su česti konflikti koji nastaju između različitih etničkih grupa u kampovima u Srbiji, a posebno u Krnjaci.

Veoma ponosni na svoju pripadnost, ovi mladi ljudi svesni su stereotipa o njihovoj etničkoj grupi - brutalni, agresivni, potencijalni teroristi - međutim, ali i svesni teskoca u uspostavljanju dijaloga i komunikacije sa clanovima druih jezickih, religioznih, verskih, etnickih grupa. Pored toga veoma teško prihvataju strategije pomoću kojih trebamo rušiti stereotipe, imaju potrebu da prevladaju strahove, da pronadju nacine komunikacije sa drugima, a posebno isticu teskoce iu pogledu nepoznavanja jezika i sigurnog kutka gde bi mogli da komuniciraju izdvojeni od predrasuda i pritisaka clanova sopstvenih grupa i klanova.

Sami navode tokom diskusije da su upravo narodi koji su ugrozeni i napadani zapravo oni koji se posebno ponose svojom pripadnošću, ali ostavljaju prostor za .dijalog i razgovor, kako bi bolje razumeli druge,one koji se nalaze izvan etnickih i verskih grupa kojima drugi pripadaju. Svi zajedno zakljucuju da na temama dijaloga, razgovora ne samo sa loklanim gradjanima vec i u unutar raznih etnickih i drugih grupa izbeglica u kampovima, ostaje mnogo da se radi u buducnosti i da se mnogo napora i razumevanja i podrske treba da se pruza od strane psihosocijalnih sluzbenika APC/CZA u buducnosti.

Sadržaj, stavovi i realizacija projekta su isključiva odgovornost Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA, novinske agencije BETA i Centra za istraživanje javnih politika, a izneti stavovi ni u kom slučaju se ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

 

أنت هنا: Zakon o azilu i privremenoj zaštiti RS Vesti Integracijska radionica - stereotipi i predrasude