POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Zemlja porekla

Može li „žica“ da spreči migracije

IZVOR: RTS  14.jul 2015.

Mađarska vojska je sredinom jula 2015. godine počela sa izgradnjom prvih 150 metara zida kako bi sprečila ulazak migranata, a vojsku na svojoj granici najavljuje i češki predsednik Miloš Zeman. Šta ove fizičke granice znače za građane Srbije, da li će migranti ostajati ovde i hoće li država morati da gradi nove prihvatne centre?

Vlasti u Mađarskoj počele su da postavljaju temelje za temeljno obezbeđenje granice. Kontroverzni zid vredan 21 milion evra trebalo bi da spreči slobodu kretanja migranata kroz Mađarsku ka Zapadnoj Evropi. Migrante to, kažu, neće sprečiti.

"Znam za zid, ali idemo iz Srbije u Mađarsku. To je problem za nas izbeglice, ali ćemo u narednih nekoliko dana otići u Mađarsku. Idem u Australiju preko Mađarske, Francuske, i Engleske", kaže jedan od migranata.

Da zid neće sprečiti migracije, kažu i u nadležnom ministarstvu. Veruju da migranti neće ostajati u Srbiji.

"Novi kolektivni centri se u Srbiji neće otvarati. Sadašnji kapaciteti su dovoljni. Cilj migranata iz Sirije, Avganistana i Pakistana nije Srbija, već Zapadna Evropa, tako da ih zid koji grade Mađari neće zaustaviti", rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Činjenice su, međutim, da je broj migranata koji su od početka godine ušli u Srbiju nikad veći - čak 44 000, podaci su Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA. Dok ne nađu nove pravce kretanja ka Zapadu, veruju u toj organizaciji, migranti će ostajati kod nas.

"Trenutno je lepo vreme, spavaju po šumama i parkovima i kada dođe hladniji period, neće moći da ostanu napolju", kaže Marea Grinvald iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Najviše migranata sada stiže u Kanjižu i Suboticu. Pokrajinski štab za vanredne situacije traži od tih opština da razmotre uvođenje vanredne situacije.

Vulin: Zid neće rešiti problem

Zid koji Mađarska podiže neće rešiti problem imigranata, istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenjujući da on samo koristi krijumčarima.

Konstatujući da Srbija ne može da utiče na svoje susede da u dubini svoje teritorije podižu ili ne podižu zidove,Vulin je kazao da smatra da je ono što Mađarska radi pogrešnso i da daje pogrešnsu poruku svetu, Evropi i migrantima.

 

أنت هنا: Sudska praksa Ustavnog suda RS Vesti Može li „žica“ da spreči migracije